Lekarz: To najlepsze zimowe napoje na odporność na żelazo

„Jednym z przydatnych napojów „zimowych” jest herbata z cynamonem, goździkami i ziele angielskie” – mówi dr Utyumova.

Według specjalisty ten zestaw przypraw nadaje herbacie właściwości przeciwzapalne i przeciwutleniające.

Cynamon to ostra przyprawa, która pomaga łagodzić choroby wirusowe ze względu na działanie przeciwutleniające i zdolność spowalniania procesów zapalnych w organizmie. Tym samym gorące napoje z dodatkiem cynamonu mogą łagodzić bóle głowy, zwiększać potliwość, ułatwiać oddychanie i zmniejszać obrzęk błony śluzowej nosa.

„Cynamon zwiększa ogólny ton i odporność organizmu na różne wirusy. W medycynie ludowej cynamon stosuje się między innymi przy leczeniu przewlekłego kaszlu, bólu gardła, a także bólu zębów i zapalenia miazgi” – mówi lekarz.

Jeśli chodzi o goździki, ma to pozytywny wpływ na wszystkie układy organizmu. Ma właściwości bakteriobójcze, zwalcza grzyby i wirusy, usuwa toksyny i normalizuje pracę układu nerwowego. Ma wyraźne działanie przeciwbólowe i przeciwskurczowe.Witamina C w goździkach pomaga poprawić odporność i wzmacnia ściany naczyń krwionośnych i tkankę chrzęstną.

Ziele angielskie to kolejna przyprawa o wyraźnych właściwościach przeciwwirusowych i przeciwbakteryjnych.

Kolejnym zdrowym i rozgrzewającym napojem jest gorąca czekolada z miodem i cynamonem – stwierdziła lekarka.

„Kakao zawiera ziarna kakaowe, których skład obejmuje przeciwutleniacze, żelazo, fosfor – dzięki temu napój ma właściwości przeciwwirusowe, aktywuje aktywność mózgu i poprawia nastrój” – wyjaśnia dr Utyumova.

Dodatkowo gastroenterolog zalecił spożywanie bezalkoholowego grzanego „wina” na bazie soku gruszkowego z dodatkiem cynamonu, goździków i anyżu gwiazdkowatego. Napój ten jest bogaty w witaminy B7, C, A, a także fosfor, potas i wapń.

Lekarz zaprzecza i zaprzecza, że ​​alkohol może rozgrzewać w chłodne dni. Według niej alkohol powoduje rozszerzenie naczyń krwionośnych, co powoduje, że organizm szybko traci ciepło. Picie alkoholu w chłodne dni może prowadzić do niebezpiecznych konsekwencji.

Według rosyjskiej endokrynolog i dietetyczki dr Oksany Mikhnevy alkohol jest najbardziej toksycznym produktem. Według specjalisty podczas picia takich napojów komórki trzustki ulegają zniszczeniu. W połączeniu z tłustymi potrawami picie napojów alkoholowych może prowadzić do rozwoju zapalenia trzustki lub cukrzycy.

Więcej:

Ważne: artykuł nie zastępuje zbilansowanej diety i konsultacji ze specjalistą!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *