Sałatka ziemniaczana z grzybami: Ten rosyjski przysmak zyskuje coraz więcej fanów

Jedna z pierwszych wersji sałatki ziemniaczanej trafiła do nas najprawdopodobniej za pośrednictwem czeskich legionistów, którzy jeszcze rok po I wojnie światowej przebywali w Rosji. W tym czasie skosztowali kilku lokalnych potraw, które po powrocie z radością przygotowali w Czechach. Z biegiem czasu ta sałatka ziemniaczana stała się jednym z naszych tradycyjnych dań, które co roku przygotowujemy na świąteczny stół.

Źródło: YouTube

Oryginalny przepis z 1826 roku

Nawet jeśli ktoś uważa czeskich legionistów za importerów przepisu, to u nas już było podobne danie, które Magdalena Dobromila Rettigová napisała w swojej książce kucharskiej w 1826 roku. Jej resztki sałatki, zwanej też mieszaną sałatką wiejską, składały się z gotowanych ziemniaki, majonez i cebula, uzupełnione wszelkiego rodzaju resztkami jedzenia z poprzednich dni.

Rodzaje sałatek ziemniaczanych

W porównaniu do oryginalnych przepisów, dziś do sałatki ziemniaczanej dodajemy gotowane warzywa korzeniowe, jajka na twardo i pikle. Każda rodzina ma jednak swój własny przepis, który może różnić się tylko jednym składnikiem. Niektórzy dodają jabłka, szynkę, salami, buraki, rzodkiewki, a nawet grzyby. Jeśli i Ty jesteś miłośnikiem grzybów, to z pewnością pokochasz z nimi sałatkę ziemniaczaną!

Przygotowanie ziemniaków i grzybów

Najpierw ugotuj 400 g ziemniaków razem ze skórką. Gdy będą miękkie odlać wodę i pozostawić do ostygnięcia. Następnie obierz je i zmiażdż na tarce. Do sałatki ziemniaczanej można dodać świeże borowiki, kurki, pieczarki lub gołębie. Jednak nie można pomylić się także z grzybami marynowanymi. 150 g grzybów pokroić w kawałki i delikatnie podsmażyć na oleju. Pomiń ten krok w przypadku grzybów w puszkach.

Doprawianie sałatki

Do pokrojonych w kostkę ziemniaków dodać 2 łyżki octu, łyżkę pełnotłustej musztardy, sól, pieprz, drobno posiekaną cebulę wraz z piklami i miękkimi grzybami. Można również użyć 50 ml oleju roślinnego lub odrobiny majonezu. Gotową sałatkę ziemniaczaną podawaj posypaną świeżą natką pietruszki, szczypiorkiem lub majerankiem.

Powiązane artykuły

Źródła: native.seznamzpravy.cz, vlasta.czl, prozeny.cz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *