niezbędne produkty:
400 g filetu cielęcego
1 łyżka. sos sojowy
1 łyżeczka cukier
1 art. Oliwa z oliwek
1 łyżeczka mąka kukurydziana
1 łyżka. olej
1 pokrojona w kostkę cebula
1 zmiażdżony ząbek czosnku
1 kawałek. brokuły
70 g surowych migdałów
gotowany ryż
Sposób przygotowania:
1 Mięso pokroić w półcentymetrowe plastry. Wymieszaj sos sojowy, cukier, oliwę z oliwek i mąkę kukurydzianą. Dodaj mieszaninę do mięsa i pozostaw w lodówce na godzinę, aby się zamarynowało.
2 Rozgrzej wok na dużym ogniu, aż patelnia zacznie dymić i wlej olej. Zmniejsz ogień do średniego, dodaj cebulę i smaż przez minutę, ciągle mieszając. Dodajemy czosnek na minutę, cały czas mieszając.
3 Ponownie zwiększ temperaturę i dodawaj wołowinę przez 3 minuty, obracając ją ze wszystkich stron, aby złapać jasną skórkę. Zdjąć z patelni.
4 Na patelnię wrzucić migdały i brokuły i wymieszać. Przykryj wok pokrywką, zmniejsz temperaturę i gotuj na wolnym ogniu przez 2 minuty.
5 Wołowinę włóż z powrotem na patelnię i dokładnie wymieszaj. Podawać natychmiast z ugotowanym ryżem.
W przypadku tego typu gotowania (smażenia) należy je mieszać przez cały czas. Zanim wlejesz do niego tłuszcz, upewnij się, że wok jest gorący.
Więcej pysznych ofert znajdziesz na naszej stronie