Domowy smażony klopsik – do tego przepisu? Będziesz lizać palce

Smażone klopsiki to jeden z najbardziej klasycznych przysmaków w kuchni. I tutaj przygotowaliśmy dla Ciebie wspaniały przepis, aby stały się soczyste i rozpływały się w ustach, ale miały chrupiącą skórkę. Dzięki temu przepisowi otrzymasz urzekająco pachnącą potrawę, która będzie niesamowicie smaczna i przyjemna.

Jednak przed przepisem sprawdź następujące rzeczy:

1. Ładne mięso mielone, najlepiej świeże

Na pewno nie jest prawdą, że klopsiki stają się puszyste dopiero po użyciu mielonego mięsa wieprzowego. Możesz łatwo wymieszać w innych proporcjach lub nawet użyć głównie mielonej wołowiny, a znów będą miękkie i przyjemne.

2. Przyprawy – obowiązkowe

Pikantne i kminkowe w każdej sytuacji. Świeża pietruszka przynosi świeżość.

3. Bądź ostrożny! Mięso mielone powinno odsiedzieć, aby wchłonęło aromaty cebuli i przypraw

Mięso mielone dobrze jest pozostawić przynajmniej na 1 godzinę, w tym celu należy przykryć miskę ręcznikiem lub folią kuchenną, aby zachować aromat cebuli w mielonym mięsie, a nie rozprzestrzenić się po pomieszczeniu.

Pomaga, gdy dolejesz piwa do miski z ciepłymi klopsikami i znajdziesz przyjazne towarzystwo, z którym będziesz mógł się nimi podzielić.

Składniki

1kg mięsa mielonego

2 główki cebuli

2 kromki chleba

2 szt. Jajka

2 szczypty pikantne

1 łyżeczka Kima

1/3 pęczka pietruszki

1 łyżeczka Olej

1 szczypta soli

Sposób przygotowania

1. Mięso mielone włóż do głębokiej miski i dobrze rozgnieć rękoma.

2. Dodać jajka i drobno posiekaną cebulę. Unikaj jego tarcia, aby nie poczuć jego tekstury w klopsiku.

3. Kromki chleba namoczyć na chwilę w wodzie, a następnie porwać na mniejsze kawałki. Jeśli nie chcesz zamoczyć chleba, pokrusz go w dłoniach na drobne okruszki.

4. Posmakuj przyprawami.

5. Zagnieść mięso mielone rękami. Odstawiamy na godzinę, żeby dobrze wchłonęło aromaty.

6. Na głęboką patelnię wlewaj olej, aż się rozgrzeje. W tym czasie z klopsików formujemy kulki. Zanim wrzucisz je na patelnię, spłaszcz je w dłoniach, aby się nie sklejały, lekko zwilż je wodą lub posmaruj olejem.

7. Smażyć klopsiki z obu stron, aż do uzyskania charakterystycznego brązowego koloru.

8. Klopsiki powinny być miękkie w środku i mieć chrupiącą skórkę. Aby mieć pewność, że są dobrze wysmażone, rozłam pierwszy i zajrzyj do środka. Pewnym kryterium ich uzyskania jest przyjemnie złocista skórka.

Jedz na brzuchu!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *