Największe błędy podczas przygotowywania sałatki ziemniaczanej: Kieruj się zasadą „trzy dni i wystarczy”.

Cóż za rodzina, oryginalny przepis na sałatkę ziemniaczaną. Niektórzy dodają do niego groszek, inni salami z szynką… Ale są też tacy, którzy rygorystycznie trzymają się „lekkiego” modelu austriackiego, gdzie zamiast majonezu używa się octu. Według statystyk Czesi tak uwielbiają ten dodatek, że mogą go jeść bez przerwy nawet przez cztery dni. Czy czujesz to samo? Warto zatem wiedzieć, jakie ryzyko niesie ze sobą takie „przejadanie się” oraz błędy higieniczne, które sprawiają, że wigilijny posiłek to „tykająca bomba zegarowa”.

Źródło: YouTube

Mieszając zapominasz o higienie

Aby wszystkie składniki sałatki ziemniaczanej pięknie połączyły się w smaku, należy je dokładnie wymieszać. Według badań 25% Czechów używa do tego własnych rąk. Według szefów kuchni taki zabieg jest więcej niż ryzykowny, ponieważ palce i dłonie mogą zostać zakażone różnymi bakteriami, które następnie przedostają się do żywności. Dlatego eksperci zalecają używanie czystej łyżki lub kilkukrotne mycie rąk mydłem podczas przygotowywania. Pamiętaj, aby nie zostawiać gotowej sałatki stojącej na sznurku i włóż ją prosto do lodówki. Utrzymuje dłuższy okres przydatności do spożycia na zimno.

Zawsze próbuj „nową łyżką”

Czy sałatka jest dobrze przyprawiona czy trzeba czegoś innego? Ten dylemat rozwiązuje każdy, kto podejmuje się przygotowania tego tradycyjnego przysmaku. Według higienistek niektórzy „domowi kucharze” używają tej samej łyżki do degustacji. Niestety oznacza to jedynie przeniesienie mikroorganizmów z jamy ustnej bezpośrednio do pożywienia. A potem, chcąc nie chcąc, wkrótce zaczyna się pogarszać. Jeśli więc zamierzasz „posmakować” sałatki, zawsze używaj czystej łyżki.

Używaj „inteligentnych składników”

Czy wiesz, że wybór składników sałatki ziemniaczanej wpływa również na jej trwałość? Według badań 99% Czechów dodaje do sałatek majonez lub sos tatarski. Czy jesteś wśród nich? W takim razie zamiast robić ten sos w domu, lepiej go kupić. Zawiera jaja pasteryzowane, które zmniejszają ryzyko zakażenia salmonellą, a jednocześnie przedłużają trwałość sosu.

Uwaga na przechowywanie

W żadnym wypadku nie pozwól, aby sałatka leżała bezczynnie w kuchni. W upale ryzykujesz, że Twoje ziemniaki wkrótce sfermentują, a Twoje „pożywienie bogów” stanie się zagrożeniem dla żołądka. Dlatego włóż gotową sałatkę do lodówki lub na balkon! Jeśli podajesz sałatkę, nałóż tylko jej określoną ilość na talerz, a przystawkę odstaw na zimno.

Załóż na to pokrywkę

Sałatkę ziemniaczaną przechowuj zawsze z zamkniętą pokrywką. W przeciwnym razie istnieje ryzyko, że zacznie wysychać, a co za tym idzie, zmieni się także jego kolor lub smak. Szefowie kuchni zalecają rozpoczęcie przygotowań dzień wcześniej. Rezultat będzie lepszy i smaczniejszy!

Trzy dni i DOŚĆ!

Wszystko co piękne szybko się kończy. I nawet sałatka ziemniaczana nie będzie trwać wiecznie. Według ekspertów należy go spożywać MAKSYMALNIE przez trzy dni. W przeciwnym razie istnieje ryzyko bólu brzucha i nie będziesz wart za to jedzenia.

Powiązane artykuły

Źródła: www.lifee.cz, www.irozhlas.cz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *