Jak bezpieczne jest gotowanie mrożonego kurczaka? Oto, co mówią eksperci

Ile razy zapomniałeś wyjąć kurczaka z zamrażarki, przygotowując go na obiad? Oto, jak bezpieczne jest gotowanie mrożonego kurczaka. Dowiedz się, do jakich wniosków doszli specjaliści z zagranicy.

Oto, jak bezpieczne jest gotowanie mrożonego kurczaka. Dowiedz się, do jakich wniosków doszli specjaliści z zagranicy / Shutterstock

Jeśli chodzi o mięso z kurczaka, najważniejszą rzeczą, o której należy pamiętać, jest bezpieczeństwo żywności. Kurczak to pożywny i niedrogi wybór, ale surowy może być zanieczyszczony Salmonellą, Campylobacter i Clostridium perfringens.

Jeśli zjesz niedogotowanego kurczaka, możesz dostać zatrucia pokarmowego. Jeszcze większym problemem jest możliwość wystąpienia zanieczyszczenia krzyżowego. W takim przypadku inne używane składniki mogą zostać zainfekowane podczas gotowania.

Jak bezpieczne jest gotowanie mrożonego kurczaka?

Podczas gotowania mięsa z kurczaka należy upewnić się, że jego temperatura wewnętrzna wynosi co najmniej 70°C, zgodnie z zaleceniami . Dzięki temu wszystkie bakterie zostaną zniszczone. Z tego też powodu niewłaściwe jest proszenie w restauracji o średnio wysmażonego lub „krwawego” kurczaka.

Zasadniczo można bez problemu gotować mrożonego kurczaka. Najłatwiej i najbezpieczniej jest to zrobić, wkładając ciasto do piekarnika. W takim przypadku należy dostosować czas gotowania, biorąc pod uwagę, że kurczak jest znacznie zimniejszy niż byłby, gdyby został wyjęty z lodówki.

Możesz nawet posmarować go mieszanką majonezu i czosnku, aby pomóc mu zachować wilgoć.

Z drugiej strony, według Departamentu Rolnictwa Stanów Zjednoczonych, jeśli zdecydujesz się na gotowanie w powolnej kuchence, możesz mieć problemy zdrowotne. Proces warzenia trwa zbyt długo.

Kurczak będzie siedział w strefie zagrożenia zdecydowanie za długo. Gotowanie może zająć do 10 godzin, co może prowadzić do pojawienia się i namnażania niebezpiecznych bakterii.

Nie zaleca się również używania kuchenki mikrofalowej w przypadku mrożonego kurczaka. Za pomocą tego urządzenia możesz je rozmrozić, a następnie ugotować zgodnie z zamierzeniami. Co więcej, nie jest to wcale bezpieczne dla zdrowia, ponieważ nie jest przygotowane równomiernie, a bakterie, jeśli są obecne, nie zostaną całkowicie zniszczone.

Jak długo można przechowywać kurczaka w zamrażarce?

Mięso mrożone nie ma daty ważności. Można go spożywać także po roku lub dłużej. Jednak cały kurczak po 12 miesiącach nie będzie już smakował tak samo, dlatego warto spróbować go zjeść. Piersi i udka zachowają smak przez około 9 miesięcy, a mięso mielone i podroby przez około 4 miesiące.

Idealnie byłoby, gdyby wszystko, co wkładasz do zamrażarki, było oznaczone datą i zawartością opakowania. Może być nieprzyjemnie chcieć wyjąć pierś z kurczaka, aby zrobić kotlety i zdać sobie sprawę, że tak naprawdę masz trochę mielonego mięsa na sardynki.

Dowiedz się, który to jest. Zobacz, co mówią eksperci.

Jak długo kurczak może stać w lodówce?

Tak jak możesz zapomnieć wyjąć mięso z zamrażarki, tak samo możesz o tym pamiętać, ale nie masz czasu na jego ugotowanie. Dla bezpieczeństwa należy spożyć go w ciągu maksymalnie 1-2 dni. Jeśli nie masz czasu, nie wkładaj go ponownie do zamrażarki. Najlepiej to wyrzucić.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *