Oto, co nauka mówi o codziennym spożywaniu garści migdałów w Hiszpanii

Codzienne jedzenie migdałów może mieć wiele konsekwencji, z których wiele jest nieznanych wielu osobom. Orzechy te są doskonałym źródłem składników odżywczych, z których warto korzystać, dlatego warto wiedzieć, co dzieje się z Hiszpanami, którzy codziennie jedzą migdały.

Hiszpańska Federacja Żywienia (FEN) podkreśla, że ​​są one bogate w niezbędne składniki odżywcze, zawierające białka, błonnik, jednonienasycone i wielonienasycone kwasy tłuszczowe, a także szeroką gamę witamin i minerałów. Wśród tych ostatnich należy podkreślić zawartość wapnia, cynku, potasu, fosforu, żelaza, witaminy E, niacyny, folianów, tiaminy i ryboflawiny.

Co się stanie, jeśli będziesz codziennie jeść migdały?

Codzienne spożywanie migdałów to doskonały sposób na zaspokojenie głodu i uniknięcie pokusy podjadania między posiłkami. Dzięki wysokiej zawartości błonnika i białka orzechy te zapewniają uczucie sytości, co pomaga kontrolować apetyt, a tym samym utrzymać zdrową wagę. Ze swojej strony wysoka zawartość błonnika sprawia, że ​​jest to Idealny pokarm poprawiający zdrowie układu trawiennego i zwalczający zaparcia.

Jednonienasycone tłuszcze obecne w tym orzechu mają również korzystne działanie na układ sercowo-naczyniowy, ponieważ pomagają kontrolować cholesterol, utrzymując go na zdrowym poziomie, a tym samym zmniejszając ryzyko wystąpienia chorób serca.

Na tym nie kończą się ich korzystne właściwości zdrowotne, gdyż dzięki bogactwu minerałów, takich jak fosfor, wapń i magnez, wszystkie z nich jest podstawą utrzymania i rozwoju mocnych kości. Witamina E i inne zawarte w niej przeciwutleniacze mogą mieć pozytywny wpływ na zdrowie poznawcze i zapobiegać pogorszeniu stanu psychicznego związanemu z wiekiem.

Choć zdecydowanie zaleca się, aby stanowiły one część naszej regularnej diety, nie należy ich spożywać w nadmiernych ilościach. Migdały mają znaczną wartość kaloryczną ze względu na wysoką zawartość tłuszczu, mimo że są zdrowe. Dlatego zaleca się porcję garści (około 25 gramów), która pomaga zapewnić 42% zalecanego dziennego spożycia (RDA) witaminy E i 18% zalecanego spożycia fosforu.

Jak włączyć migdały do ​​swojej diety

Istnieje wiele różnych sposobów włączania migdałów do codziennej diety, ponieważ można je spożywać jako przekąskę lub dodawać do innych przetworów, takich jak sałatki, przepisy na chleb i oczywiście desery. Podobnie jest to A zdrowa i ciekawa opcja wzbogacania jogurtów i koktajli.

Migdały to bardzo wszechstronny orzech, który można spożywać zarówno na śniadanie, jak i jako przekąskę między posiłkami.Bardzo korzystne jest spożywanie tego orzecha rano, ponieważ w ten sposób możesz mieć pewność, że spożyjesz niezbędne składniki odżywcze, aby móc zmierz się z resztą dnia z większą energią i w lepszych warunkach.

Najlepsze orzechy dla zdrowia

Orzechy są dla wielu ulubioną przekąską, inni wolą ich unikać ze względu na zawartość tłuszczu i gęstość energetyczną. Jednak podobnie jak w przypadku migdałów, ich liczne składniki odżywcze i dobroczynne właściwości sprawiają, że gorąco polecamy je jako część naszej diety. Poza nimi warto wspomnieć o innych Orzechy pełne korzyści zdrowotnych:

  • : Orzechy włoskie są jednymi z najczęściej spożywanych orzechów, co nie jest zaskakujące, biorąc pod uwagę, że mają działanie przeciwutleniające, które pomagają zapobiegać starzeniu się komórek, a dzięki zawartości wielonienasyconych olejów roślinnych skutecznie zapobiegają chorobom układu krążenia. Są również bogate w błonnik i witaminy A, B1, B6 i E.
  • : Są to orzechy o wysokiej wartości energetycznej, bogate w błonnik i minerały. Należą do tych zdrowych orzechów, które pomagają obniżyć zły cholesterol, a także zawierają przeciwutleniacze, które przyczyniają się do wzmocnienia naczyń krwionośnych.
  • Orzechy laskowe: Pochodzące z Azji spożycie orzechów laskowych z biegiem czasu zyskało na popularności w takich krajach jak Turcja, Włochy i Stany Zjednoczone. Ich wysoka kaloryczność pomaga szybko odzyskać energię, należy je jednak spożywać z umiarem. Ten suszony owoc jest bogaty w witaminę E, która ma działanie przeciwutleniające, a także wyróżnia się zawartością wapnia, co czyni go idealnym sposobem na zapobieganie chorobom takim jak osteoporoza.
  • : Wraz z orzechami włoskimi, orzeszki ziemne są jednymi z najlepszych orzechów wpływających na zdrowie mózgu. Zawartość kwasu foliowego zapobiega pogorszeniu funkcji poznawczych, a zawartość witaminy E i kwasu foliowego jest idealna dla wegetarian. Ma również korzystny wpływ na zdrowie układu krążenia, obniżając poziom cholesterolu i trójglicerydów.
  • : Na koniec wspomnimy o orzechach nerkowca, bardzo pożywnym pokarmie bogatym w minerały, takie jak potas, fosfor czy magnez, a ponadto zawierającym kwas foliowy, witaminę E i białka roślinne. Chociaż 50% ich składu stanowi tłuszcz, są dobrej jakości i zdrowe, uważane są za jedne z najlepszych orzechów zwalczających cholesterol.

Wszystkie są idealnymi zdrowymi propozycjami do włączenia do diety, należy jednak nie przesadzić i w związku z tym nie przekraczać zalecanej dziennej dawki.

Śledź tematy, które Cię interesują

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *