Pieczeń wieprzowa z winem, przygotowana w piekarniku. Przepis na świąteczny stół

Pierwszym krokiem w przygotowaniu pysznego steku jest przygotowanie mięsa. Aby uzyskać delikatny i bardzo smaczny stek, przez 1-2 godziny.

Jak przygotować mięso na pieczeń wieprzową z winem w piekarniku

Mięso do pieczenia porcjować i usuwać nadmiar tłuszczu, skórek i ścięgien. Każdy kawałek mięsa połóż na drewnianym siekaczu i lekko spłaszcz młotkiem szczelinowym. Wymieszaj odrobinę oleju z sokiem z cytryny i posmaruj tą mieszanką każdą porcję mięsa. Następnie posyp je solą, świeżo zmielonym pieprzem i papryką.

Cebulę oczyścić, opłukać i pokroić w krążki lub paski. Oczyść czosnek i pokrój go w pierścienie. Weź naczynie żaroodporne z pokrywką lub torebkę plastikową i włóż do niego kawałki mięsa. Dodać cebulę i czosnek, 2-3 gałązki tymianku i odrobinę wina. Zamknij zapiekankę lub torebkę i włóż do lodówki na 1-2 godziny.

Jak przygotować pieczeń wieprzową w piekarniku

Weź żaroodporne naczynie lub blachę do pieczenia i włóż do niego dobrze odsączone mięso. Odcedź płyn z marynowania przez sito i dodaj go do mięsa w naczyniu. Dodaj odrobinę oliwy i wina i włóż patelnię do piekarnika. Ustaw temperaturę na 220 stopni Celsjusza na 15 minut.

Następnie obniż temperaturę do 165 stopni Celsjusza. Gotuj stek w tej temperaturze przez kolejną godzinę. Co jakiś czas przewracamy go na drugą stronę i smarujemy sosem z naczynia, aby ładnie i równomiernie się zarumienił. Doprawić do smaku solą, pieprzem i innymi przyprawami. Wśród składników marynaty można dodać do brytfanny również czosnek i gałązkę rozmarynu. Cebulę wyrzucisz, bo po dłuższym pieczeniu w piekarniku spali się i negatywnie wpłynie to na smak mięsa.

Po przygotowaniu w piekarniku pysznej pieczeni wieprzowej z winem przełóż mięso do innego naczynia z pokrywką i trzymaj w cieple. Pozostały na patelni płyn można przesiać przez sito i ponownie zagotować na kuchence w rondlu. Dodać resztę wina i łyżkę brązowego cukru i dusić sos jeszcze przez 6-8 minut. Za pomocą tego sosu można glazurować porcje steku podczas serwowania.

Odkryj także artykuł z przydatnymi trikami w kuchni.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *