Stan układu sercowo-naczyniowego w dużej mierze zależy od produktów, które dana osoba wybierze.
Dietetyk Michaił Ginzburg powiedział nam, co należy jeść, aby zmniejszyć ryzyko zawału serca i innych poważnych problemów zdrowotnych.
Zauważył, że w jadłospisie należy uwzględnić sześć grup żywnościowych – pisze „”.
Przede wszystkim specjalista zalecił dodanie do diety ryb.
Ginzburg zalecił preferowanie odmian morskich i tłustych.
Oprócz tego warto włączyć do swojego zwykłego menu rośliny strączkowe i oliwę z oliwek. Podczas gotowania można używać różnych przypraw (kurkuma, pieprz i inne).
Nie można też zapominać o fermentowanych napojach mlecznych, np. kefirze, fermentowanym mleku pieczonym itp. Wskazane jest spożywanie codziennie dwóch produktów z tej kategorii.
Ginsburg podkreślił znaczenie warzyw i jagód. Te ostatnie są nasycone substancjami zapobiegającymi rozwojowi miażdżycy.