Przepis na domowy sos teriyaki. Potrzebujesz tylko 5 składników

Czas gotowania: 10 minut

rodzaj przygotowania: Sos

kuchnia: azjatycka

Sos Teriyaki to bogaty i słodki sos japoński wywodzący się z tradycyjnej kuchni japońskiej. Receptura sosu Teriyaki wyróżnia się zrównoważonym połączeniem słodkich i słonych smaków i jest stosowana zarówno do dań mięsnych, jak i warzywnych.

Tradycyjny sos teriyaki jest cieńszy niż butelkowany / Shutterstock

Pochodzenie sosu Teriyaki sięga starożytnej japońskiej kultury kulinarnej. Pierwotnie był używany do aromatyzowania i aromatyzowania potraw rybnych, zwłaszcza łososia. Teri oznacza po japońsku „połysk” lub „połysk”, a yaki oznacza „smażyć” lub „gotować”. Odnosi się to do błyszczącej, błyszczącej glazury, jaką nadaje potrawom.

Tradycyjny japoński sos Teriyaki ma rzadką konsystencję, w przeciwieństwie do typowego butelkowanego sosu Teriyaki, który jest bardzo gęsty i lepki ze względu na dodatek skrobi kukurydzianej. Jeśli lubisz też mieć bardziej spójną konsystencję, możesz dodać łyżeczkę skrobi kukurydzianej do poniższego przepisu. Przez cały proces gotowania będziesz musiał dobrze wymieszać.

Sposób przygotowania

W małym rondlu połącz wszystkie składniki.

Jak zrobić przepis na sos Teriyaki

Postaw na dużym ogniu i ciągle mieszaj. Gdy osiągnie temperaturę wrzenia, zmniejsz ogień do małego i gotuj, aż trochę się zredukuje. Następnie zdejmij garnek z ognia i poczekaj, aż sos ostygnie.

Następnie dobrze przecedź przez bardzo drobne sito lub gazę, aby nie pozostał imbir ani czosnek.

Jak stosować sos Teriyaki

Sos Teriyaki stosuje się jako glazurę lub marynatę, aby nadać wyrazisty smak potrawom mięsnym, owocom morza czy warzywnym. Jest często stosowany w przepisach z kurczakiem, wieprzowiną, łososiem lub. Stosuje się go podczas gotowania lub stosuje jako marynatę przed gotowaniem.

Sos teriyaki można przechowywać dłużej w szczelnym pojemniku w lodówce. Zwykle zawiera składniki, które zapewniają mu dłuższy okres przydatności do spożycia, takie jak sól czy cukier. Ważne jest, aby zwracać uwagę na datę ważności lub sprawdzać konsystencję i zapach, aby mieć pewność, że jest on nadal jadalny.

Jak wybrać najlepsze składniki do przygotowania sosu Teriyaki

Sos Teriyaki wytwarza się z połączenia sosu sojowego, mirinu i cukru. Chociaż można go przygotować wyłącznie z sosu sojowego i cukru, dodatek mirinu nadaje sosowi przyjemny połysk. Jest słodki, pikantny i trochę lepki.

Mirin to słodkie wino ryżowe o niskiej zawartości alkoholu. Używa się go wyłącznie do gotowania, zwłaszcza tam, gdzie istnieje potrzeba zachowania równowagi pomiędzy nutami słonymi i słodkimi.

Stosowany jest do różnych sosów, m.in. sosu Teriyaki, sosu Tare, marynat do mięs czy ryb, ale także do niektórych deserów i napojów.

Imbir i czosnek to dwa opcjonalne składniki. Jeśli chcesz, aby sos był bardziej aromatyczny, możesz śmiało je dodać. Jeśli chcesz, aby ich smak był bardziej subtelny, pokrój je na duże kawałki. Aby uzyskać mocniejszy smak, drobno je posiekaj. Ilości podane w przepisie są orientacyjne i można je dostosować według własnych upodobań.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *