Wierzymy, że nigdy nie zastanawiałeś się nad tym tematem… „colesław”, jaka tam jest filozofia? Kroisz, doprawiasz i gotowe – coleslaw!
Jeśli jednak chcesz zjeść naprawdę pyszną sałatkę colesław o intensywnym i niepowtarzalnym smaku, bardzo istotne jest to, w jaki sposób i w jakiej kolejności ją przyprawiasz.
Jeśli wcześniej o tym nie myślałeś, zatrzymaj się i pomyśl najpierw o dodaniu oleju lub octu do sałatki coleslaw. I tak, porządek zmienia wszystko.
Jeśli zepsujesz kolejność, ryzykujesz utratę wszystkich witamin i smaków zdrowej kapusty. Tak przynajmniej twierdzi Nebojša Stamenović, lepiej znana w sieciach społecznościowych jako „Nesha Travka”.
„Pierwszym z nich jest oczywiście olej, ponieważ zamknie pory w miejscu przecięcia kapusty, dzięki czemu witaminy nie „wyciekną” w postaci soku, który wyrzucimy. „Jeśli na pierwszym miejscu postawimy ocet, nie uzyskamy tego samego efektu” – argumentuje.
W przeciwnym razie kapusta to zdrowa żywność, którą wielu uwielbia, podobnie jak jej sałatka. A Nesha Travka zamienia zwykłe dania w magię, dlatego ta jego sałatka jest czymś wyjątkowym. Oto czego używa do sałatki:
- siekana kapusta
- trochę cukru trzcinowego
- sól
- kurkuma
- pieprz
- oliwę z oliwek, następnie zmiksuj
- musztarda
- musztarda z ziarenkami gorczycy i na koniec:
- ocet
I oczywiście wszystko jest dobrze rozgniatane ręcznie, aby zmiękczyć kapustę.
Zobacz jak to robi na filmie TUTAJ: