Powszechną prawdą jest, że ze świeżo upieczonym ciasteczkiem może równać się tylko jedno – ciasto. Większość z nas nie może poprzestać na jednym lub dwóch kęsach, zanim piekarnik się skończy. Ale czy można jeść surowe ciasto?
Zobacz więcej:
Jednym z głównych problemów związanych z surowym ciastem jest surowość. Zewnętrzna część surowych jaj może zostać skażona salmonellą, a mycie ich nie zmniejszy ryzyka. W rzeczywistości może zwiększyć ryzyko, usuwając powłokę ochronną wokół jaja, która umożliwia bakteriom przedostanie się do jaja przez pory skorupy. Salmonella może powodować gorączkę, biegunkę, skurcze brzucha i ból głowy, które mogą trwać od czterech do siedmiu dni.
Mąka może być również zanieczyszczona bakteriami – najczęściej E. coli. Pszenica rosnąca na polach może mieć kontakt z patogenami. Po spożyciu infekcja E. coli może objawiać się biegunką, skurczami żołądka i nudnościami i może utrzymywać się do tygodnia.
Nie trzeba jeść surowej mąki w dużych ilościach, żeby zachorować. Według badań opublikowanych w The New York England Journal of Medicine bakterie nie są równomiernie rozmieszczone w worku mąki, więc nawet przyjęcie niewielkiej ilości może narazić Cię na ryzyko. Na szczęście łatwo jest uchronić się przed chorobami: umyj ręce, wyczyść przybory kuchenne i upiecz ciasteczka, aby zabić bakterie.