Zbilansowana i zdrowa dieta to podstawa dobrego zdrowia.
Coraz więcej osób stara się pozbyć złych nawyków żywieniowych i przestrzegać podstaw prawidłowego odżywiania. Jednocześnie lekarze zauważają, że pojawiły się już mity o „jedzeniu”, które szkodzą organizmowi.
Bardziej szczegółowo wypowiadali się na ich temat niemieccy lekarze – pisze.
Żywność o niskiej zawartości tłuszczu
Nie należy rezygnować z tłuszczów w swojej diecie. To może tylko zaszkodzić.
Należy pamiętać, że takie elementy są ważne dla organizmu.
Faktem jest, że wspierają układ odpornościowy, chronią komórki i zapewniają izolację termiczną.
Sól
Nie można z nim przesadzać, ale nie należy całkowicie eliminować go ze swojej diety. Można to zrobić tylko pod pewnymi wskaźnikami i tylko po konsultacji z lekarzem.
Niemniej jednak sód i chlor zawarte w soli są ważne dla procesów metabolicznych.
Dopuszczalna ilość takiego produktu dziennie wynosi do 5 g.
Miód i słodziki
Miód jest uważany za dobrą alternatywę dla cukru, ale tylko wtedy, gdy jest dodawany w ograniczonych ilościach. Produkt skorzysta również, jeśli usuniesz ze swojej diety inne słodycze.
W przypadku słodzików nie ma jednoznacznej odpowiedzi na pytanie o skuteczność i bezpieczeństwo.
Woda
O tym, że każdego dnia należy pić około 2-2,5 litra czystej wody wie każdy.
Jednak nadal musisz pamiętać, że musisz skupić się na potrzebach własnego ciała.