Dietetycy odkrywają zdrowotne właściwości kurkumy

Kurkuma to wieloletnia roślina z rodziny imbirowatych, pochodząca z Indii i południowo-wschodnich regionów Azji. Wykorzystuje się korzeń tego zioła, który po wysuszeniu i zmieleniu daje słynną złotą przyprawę o rozpoznawalnym żółtym kolorze.

Jeśli chodzi o skład odżywczy, kurkuma zawiera około 10% białka, 7% tłuszczu, głównie węglowodanów, a pod względem składników bioaktywnych – zawiera bogatą ilość witaminy C, beta-karotenu (prowitamina A), potasu, żelaza, a także inne minerały i witaminy, których pierwiastki śladowe korzystnie wpływają na zdrowie.

Co najważniejsze, zawiera unikalne związki polifenolowe, kurkuminoidy (ponad 70% kurkuminy i niższy poziom dimetoksy-kurkuminy i bis-demetoksy-kurkuminy), które w przeprowadzonych badaniach wykazały niezwykle szeroki zakres korzyści zdrowotnych.

Naukowe wsparcie dla zdrowotnych właściwości kurkumy

Kurkuma była używana od wieków w medycynie ludowej – Ajurwedzie przez ludy Azji Południowo-Wschodniej jako przyprawa, suplement ziołowy i naturalnie ze względu na liczne korzyści zdrowotne. Tak długa tradycja stosowania, leczenia i znane zalety spowodowały zainteresowanie współczesnej nauki, która od kilkudziesięciu lat aktywnie bada dobroczynny wpływ na organizm.

Tak więc w oficjalnej medycznej bazie danych opublikowanych artykułów naukowych PubMed () znajduje się prawie 6000 artykułów mówiących o różnych zaletach kurkumy w profilaktyce i leczeniu wielu chorób.

Jednak większość z nich dotyczy przeciwzapalnego działania kurkuminy oraz jej wsparcia dla zdrowia i funkcjonowania wątroby. Oprócz detoksykacji, właściwości przeciwutleniających i przeciwnowotworowych, regulacji poziomu cukru we krwi, szybszego gojenia się ran, regulacji masy ciała itp.

Dogłębna analiza korzyści zdrowotnych

Dietetyk Natura Therapies – Sashko Darvoshanski, który dokładnie zbadał profil żywieniowy, chemiczny, wskazania i mechanizmy działania kurkumy, twierdzi, że można wyróżnić niezwykle małą liczbę składników aktywnych pochodzących z natury, a tak wiele klinicznie udowodnionych efektów. Jaka jest ich rola w korzyściach zdrowotnych?

  • łagodzić ból i stany zapalne – ból, jeśli wykluczymy uraz lub obecną infekcję, najczęściej jest skutkiem problemu przewlekłego, schorzeń zwyrodnieniowych kości i stawów, czy przewlekłego stanu zapalnego. Ilekroć w organizmie występuje proces zapalny, układ odpornościowy aktywuje cząsteczki sygnalizacyjne, które podrażniają nerwy i sygnalizują ból w mózgu. Jeśli go uśmierzymy, uśmierzymy ból. Kurkuminoidy wprowadzone dzięki kurkumie mogą być prawdziwym lekarstwem na stany zapalne i naturalnie usuwać ból z organizmu, bez skutków ubocznych;

  • poprawa zdolności antyoksydacyjnych – kurkuminoidy to sprawdzone antyoksydanty, cząsteczki, które skutecznie neutralizują wolne rodniki i chronią komórki wszystkich narządów przed stresem oksydacyjnym, tj. od szkód;

  • wzmocnienie funkcji mózgu – stany zapalne są podstawą zmian zwyrodnieniowych, które zachodzą wraz z wiekiem i są przyczyną rozwoju demencji takich jak choroba Alzheimera, choroba Parkinsona itp. Korzyści z kurkumy w tym przypadku są zakorzenione w zwiększeniu produkcji białka (BDNF), które umożliwia ponowne połączenie neuronów. Pomaga to w utrzymaniu dobrej funkcji poznawczej mózgu, a także pamięci i uwagi, jednocześnie zmniejszając niepokój;

  • chronić i poprawiać zdrowie serca – badania pokazują, że kurkumina może poprawiać funkcję śródbłonka naczyniowego (wewnętrznej wyściółki naczyń krwionośnych) i zapobiegać uszkodzeniom komórek naczyń krwionośnych. Ta korzyść jest kluczem do utrzymania dobrej pracy serca, dobrego krążenia i ciśnienia;

  • łagodzący ból stawów i mięśni – prawie wszystkie choroby stawów mają charakter przewlekłych stanów zapalnych lub przekształcają się w przewlekłe stany zapalne (choroba zwyrodnieniowa stawów, reumatoidalne zapalenie stawów, dna moczanowa itp.). Dzięki silnemu działaniu przeciwzapalnemu kurkumina łagodzi stany zapalne i ból kolan, bioder, dłoni i innych stawów ciała. Ponadto, gdy mamy sztywne lub obolałe mięśnie w wyniku ćwiczeń lub kontuzji, kurkumina jest prawdziwym rozwiązaniem na relaks i zmniejszenie bólu;

  • wspierające zdrowie układu trawiennego – niestrawność to częsty problem układu trawiennego, który można złagodzić również poprzez regularne spożywanie kurkumy. Pomaga w stanach zapalnych błony śluzowej żołądka (zapalenie błony śluzowej żołądka), a zwłaszcza jelita grubego (zapalenie okrężnicy), zwłaszcza w chorobie Leśniowskiego-Crohna, w przypadku której istnieje wiele badań naukowych na temat skutecznego działania i korzyści kurkuminy w leczeniu tej choroby.

Włącz kurkumę do diety

Znając te wszystkie zalety i zalety kurkumy, każdy chciałby włączyć jej więcej do swojej diety. Można go łatwo dodać do niemal każdego pikantnego dania, samodzielnie lub w połączeniu z przyprawą curry, nadając potrawom ciekawy azjatycki smak.

Czasem dodaje się go do koktajli owocowo-warzywnych, herbaty czy lemoniady z miodem. Warto jednak wiedzieć, że kurkuminoidy to cząsteczki trudnostrawne, dlatego kurkumę należy przyjmować w trakcie lub po posiłku, a najlepiej łączyć ją z tłuszczami i stosować razem z czarnym pieprzem lub imbirem, których pozostałości poprawiają wchłanianie.

Jeśli chcemy wykorzystać i w pełni doświadczyć zdrowotnych właściwości kurkumy, dietetyk Sashko Darvoshanski zaleca stosowanie preparatu, którego formuła to gwarantuje. Tak jest w przypadku preparatu Natura Therapy, który łączy w sobie opatentowany i klinicznie sprawdzony kompleks kurkuminy C3 (który zawiera ponad 95% aktywnych kurkuminoidów ze wszystkich 3 rodzajów) i co ważniejsze, jest powiązany z opatentowanym Piperine, ekstraktem z czarnuszki pieprz, który zwiększa wchłanianie kurkuminy 20-krotnie.

Potencjalne skutki uboczne i rozważania

Kurkuma zapewnia niesamowite korzyści zdrowotne, ale przyjmowanie jej, szczególnie w postaci ekstraktu, może powodować podrażnienie u niektórych osób o bardzo wrażliwych żołądkach. Ponieważ jego przyjmowanie znacznie zwiększa wydzielanie żółci z wątroby, może to stanowić problem dla osób z kamieniami żółciowymi lub zapaleniem dróg żółciowych, ponieważ może zakłócić swobodny przepływ żółci.

W nadmiernych dawkach może również wpływać na krążenie i przyczyniać się do rozrzedzenia krwi, chociaż jest to bardzo małe ryzyko. W przypadku stosowania w połączeniu z terapią takich schorzeń zaleca się konsultację z lekarzem lub specjalistą, aby uniknąć potencjalnych skutków ubocznych i jak najlepiej wykorzystać wszystkie zalety i korzyści.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *