Nie wyobrażamy sobie utraty zbędnych kilogramów bez zdrowej, niskokalorycznej żywności. Jednak nadal toczy się debata na temat tego, czy jogurt może pomóc w tym kierunku, czy też jest to tylko modna moda.
Uniwersalne jedzenie
Jogurt spożywamy bezpośrednio, wykorzystujemy go do gotowania i pieczenia. Możemy cieszyć się nim na śniadanie, przekąskę, lunch i kolację. Dobrze komponuje się z owocami, płatkami owsianymi lub suszonymi owocami. Według ekspertów wspomniana żywność należy do menu dietetycznego. Mówią jednak jedno wielkie, ale do jedzenia jogurtu. Według światowej sławy dietetyczki Amy Goodson problem z jogurtem polega na tym, że zawiera dodatek słodkiego składnika, takiego jak dżem, kompot lub inne słodkie dodatki. Jest to pożywienie przydatne przy odchudzaniu, ale także przy zdrowym trybie życia bez słodkich składników, na przykład w postaci jogurtu naturalnego.
Błyszczy dużą ilością białka
Jogurt należy do grupy produktów spożywczych charakteryzujących się dużą zawartością białka. Jest źródłem wysokiej jakości białka zwierzęcego. Dzienne zapotrzebowanie na ten składnik odżywczy wynosi 1-2 gramy na 1 kg masy ciała. Do jego kluczowych efektów zaliczamy ochronę masy mięśniowej i jej regenerację. Dodatkowo ma jeszcze jedną ciekawą zdolność w zakresie odchudzania, syci na długi czas. „Białko jest znane ze znacznego działania sycącego” – potwierdza Goodson, dodając jednym tchem, że pozwala zachować masę mięśniową. Ma także kluczowe znaczenie przy odchudzaniu, gdyż mięśnie przyspieszają metabolizm.
Radzi sobie z nieprzewidywalnymi pragnieniami jedzenia
Jeśli raczymy się jogurtem bez dodatku cukru i jakichkolwiek słodkich składników, ten kremowy i smaczny przysmak pomoże nam zapanować nad hormonami głodu. „Białko i tłuszcz w jogurcie regulują hormony głodu, takie jak grelina i leptyna, które mogą pomóc kontrolować apetyt. Zmniejsza potrzebę spożywania niezdrowej i wysokokalorycznej żywności” – mówi ekspert. Co ciekawe, mały 100-150 gramowy słoik ma niską zawartość energetyczną, około 150 kilokalorii. Niskokaloryczny „ładunek” tej karmy predestynuje ją jako idealny środek dietetyczny.
Szczególna rola wapnia w spalaniu tłuszczu
Jogurt pomaga w obniżeniu masy ciała również w inny sposób. Zawiera dużą ilość żywych, aktywnych kultur. Są to mikroorganizmy, które nazywamy probiotykami. Można je zaliczyć do pożytecznych bakterii utrzymujących mikroflorę jelitową w doskonałej kondycji. Zdrowie przewodu pokarmowego, zwłaszcza jelit, wiąże się z lepszą kontrolą wagi i trawieniem. Oczywiście jogurt jest nie tylko źródłem białka i tłuszczu, ale oferuje także szeroką gamę witamin. Wśród kluczowych mikroelementów możemy wybrać witaminę D, witaminy z grupy B, ale także mineralny wapń. Amy Goodson przekonuje opinię publiczną, że nawet zwykły wapń mineralny odgrywa ważną rolę w diecie. Wspomniana substancja mineralna odgrywa ważną rolę w regulacji masy ciała, ponieważ pomaga w metabolizowaniu (spalaniu) tłuszczów.