Święta nie oznaczają ciężkiego jedzenia. Wegańskie z limonką odświeży żołądek po obfitym świątecznym posiłku.
Składniki na wegańskie muffinki limonkowe:
Na ciasto:
160 g suszonych fig
40 g płatków owsianych
1 łyżka. olej kokosowy
Do kremu:
140 g orzechów nerkowca (namoczonych w wodzie przez 8 godzin + odsączonych)
80 ml mleka roślinnego
1 łyżka. olej kokosowy
30 ml syropu klonowego
60 ml soku z limonki
1 łyżeczka cynamon
Zobacz więcej:
Sposób przygotowania:
Składniki ciasta umieścić w robocie kuchennym i miksować, aż powstaną lepkie grudki.
Podzielić masę na 6 foremek na muffiny i równomiernie rozprowadzić. Umieścić w zamrażarce.
Wszystkie składniki kremu umieścić w blenderze i miksować przez 1 minutę, aż masa będzie całkowicie gładka.
Kremem posmaruj muffinki i włóż je do zamrażarki na 4 godziny, żeby stwardniały.