Gniazda os, czyli ule, to jedne z pierwszych rodzajów świątecznych ciasteczek, które z radością przygotowujemy do dziś. Ponieważ ciasto nie wymaga pieczenia, przygotowujemy je na kilka dni przed Świętami Bożego Narodzenia. Składa się zarówno z ciasta, nadzienia, jak i spodu, na którym najczęściej wykorzystuje się biszkopty dziecięce lub wycinane krążki z ciasta Linez. Jednakże wszystkie trzy części mogą być wykonane z różnych surowców, co z łatwością czyni tradycyjne gniazda os wyjątkowymi.
Źródło: YouTube
Ciasto na gniazda
Najpierw przygotuj ciasto, które wymaga co najmniej godziny odpoczynku w lodówce. Wymieszaj 150 g mąki migdałowej, 200 g śmietanki kokosowej, 150 g wiórków kokosowych, 4 łyżki syropu klonowego i 5 łyżek podgrzanego oleju kokosowego. Jeśli chcesz mieć tradycyjny brązowy kolor gniazd, dodaj jeszcze 3 łyżki holenderskiego kakao. Przygotowane ciasto włóż do lodówki i zacznij robić domowe biszkopty.
Domowe ciasteczka kokosowe
Jeśli nie chcesz dawać klasycznych ciastek dla dzieci, możesz upiec je samodzielnie w domu. Procedura nie jest skomplikowana, więc każdy może ją wykonać. Oddziel żółtka i białka z 4 jaj do dwóch misek. Następnie do żółtek dodaj 2 łyżki syropu klonowego i ubijaj, aż masa się spieni. Białka oddzielnie ubić jeszcze raz na gęstą masę. Następnie do żółtek dodać 200 g mąki migdałowej, 100 g wiórków kokosowych i szczyptę soli. Ostrożnie wymieszaj białka z jajkami i wyłóż gotowe ciasto na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Następnie włóż blachę do piekarnika nagrzanego do 175°C i piecz przez około 15-20 minut, aż ciasto będzie złociste. Z ostudzonej blachy wytnij kółka, które wykorzystasz na dna gniazd os.
Tworzenie gniazd os
Wyjmij schłodzone ciasto z lodówki i rękoma uformuj z niego małe kulki. Następnie zawiń je w kokos lub kakao i stopniowo wpychaj do formy gniazda os. Małym palcem lub końcem drewnianej łyżki zrób w środku gniazda dziurkę, którą następnie wypełnisz kremem. Gotowe gniazda ostudź i po godzinie możesz zacząć je napełniać.
Wypełnienie kremowe
Do kremu potrzebne będzie jedynie 5 łyżek oleju kokosowego i 6 łyżek masła migdałowego. Wymieszaj oba składniki i pozwól im się ogrzać w gorącej kąpieli wodnej. Następnie odłóż krem na bok i po kilku minutach zacznij wypełniać nim gniazda os. Konsystencja kremu nie powinna być zbyt gorąca ani zbyt rzadka. Po wypełnieniu gniazd na spód przyklejamy biszkopt kokosowy i gotowe!
Źródła: lifelike.cz, magazin.recepty.cz