Najważniejsze w świątecznym menu jest to, żeby jedzenia było pod dostatkiem – tak, żeby za rok się udało. Naczyń musi być 7, 9 lub 11 – liczba nieparzysta. Kolejnym ważnym warunkiem jest to, aby wszystko było chude – dania mięsne zostawia się na Boże Narodzenie.
Inne tradycyjne bułgarskie dania na wigilijny stół to sarmi, sałatka fasolowa, fasolka po bretońsku lub gulasz, papryka faszerowana, kawałki orzecha włoskiego, pikle, pszenica, oszaw, dynia.
Chleb sodowy
2 i 1/2 łyżeczki mąka
1 łyżeczka sól
1 łyżeczka proszek do pieczenia
1 łyżka. ocet
3 łyżki olej
moneta i gałązka wierzby
Jak to przygotować:
Sodę gasi się w occie. Mąkę przesiewa się i robi studnię. Dodać sól i olej i powoli dodawać 1 łyżeczkę. miękkie ciasto zastępuje się letnią wodą. Obtoczyć w mące i odstawić na 10 minut. W cieście włóż monetę i gałązkę wierzby zawinięte w folię. Na naoliwionej patelni formujemy rękoma bochenek, zostawiając trochę ciasta do dekoracji. Cały bochenek nakłuwamy widelcem, aby nie pękł. Z pozostałego ciasta natłuszczonymi rękami zrób na wierzchu chleba krzyż. Posmarować olejem i piec 30-35 minut w temperaturze 180 C. Po wyjęciu z piekarnika spryskać wodą i owinąć ręcznikiem do zmięknięcia.
* Komu spadnie moneta, ten będzie nosił pieniądze i dbał o rodzinę, a gałązka zapewni zdrowie i pomyślność.
Papryka faszerowana fasolą
500 g fasoli
około 12 szt. sucha papryka
2 cebule
1 gałązka pora
olej
jojen
cząber
Liść laurowy
sól
papryka
Jak je przygotować
Fasola moczy się przez noc. Gotuje się, odsącza z wody i rozdrabnia. Cebulę i por drobno siekamy i dusimy na oleju. Dodać pokruszoną fasolę, przyprawy (czekoladową, cząbrową, liść laurowy, sól i pieprz). W garnku podgrzej wodę i gotuj w niej paprykę przez 2-3 minuty. Są wyjmowane i osuszane. Wypełnione są mieszanką fasoli, ale bez liścia laurowego. Paprykę układamy na patelni, zalewamy wodą z fasoli i pieczemy w średnio nagrzanym piekarniku.
Sarmi z kapustą kiszoną i ryżem
1 kawałek. kapusta kiszona
2 cebule
1/2 łyżeczki (100 ml) oleju
200 g ryżu
sól
pieprz
cząber
GOTOWANIE
Liście kapusty pokroić, usuwając twardą część. Na oliwie podsmaż drobno posiekaną cebulę, dodaj dobrze umyty ryż, odrobinę wody i lekko smaż. Dodać sól, pieprz i cząber do smaku i zdjąć z ognia. Mieszanką napełnij liście kapusty, dobrze je zawiń, ułóż ciasno obok siebie w garnku, którego dno wyłóż pozostałymi liśćmi lub folią. Kapustę kiszoną zalać sokiem z kiszonej kapusty (jeśli jest za kwaśna, rozcieńczyć ją wodą), docisnąć talerzem i gotować przez 1 godzinę na małym ogniu.
Zupa fasolowa
Produkty:
300-400 g dojrzałej fasoli
1-2 cebule
5-6 szt. pieczone papryczki
2 szt. pomidory
sól
pietruszka
koper włoski
jojen
GOTOWANIE
Fasola jest myta i moczona w wodzie przez 10-12 godzin. Odlej wodę, w której namoczyła się fasola i opłucz. Zalewa się wodą i gotuje. Gdy fasola się ugotuje, dodajemy sól, po chwili dodajemy posiekaną cebulę, paprykę i pomidory i gotujemy do całkowitego ugotowania fasoli. Przed zdjęciem z ognia dodać przyprawy.
Oshawa
Produkty
500 g suszonych owoców (śliwki, jabłka, morele, wiśnie)
[Добави в списъка за пазаруване] 100 g miodu lub 100 g cukru
GOTOWANIE
Suszone owoce są dokładnie myte i moczone w zimnej wodzie przez około 12 godzin, po czym owoce są wyjmowane, a płyn, w którym je moczono, przecedza się przez gęste sito, po czym owoce ponownie zalewa się i gotuje do momentu, aż się zarumienią. zmiękczyć, wówczas do oszawy dodaje się miód lub cukier. Kompot pozostawia się w garnku do ostygnięcia, po czym umieszcza się go w głębokim szklanym lub porcelanowym pojemniku.
Ciasto dyniowe
800 g mąki
1 łyżeczka sól
Na farsz:
1kg dyni
300 g cukru
1 łyżeczka orzechy włoskie
150 ml oleju
cynamon
GOTOWANIE
Dynię zetrzyj na grubej tarce i wymieszaj z cukrem, pokruszonymi orzechami włoskimi i cynamonem. Z mąki, soli i 400 ml letniej wody zagniata się średnio miękkie ciasto. Pozostawić do ostygnięcia na 30 minut, a następnie uformować kulki wielkości dużego jajka. Każda kulka jest zwinięta w cienką skórkę. Ciasto dobrze posmaruj olejem i posyp nadzieniem. Zakasać. Roladki ułożone są na blasze w formie ślimaka. Piec, aż będzie czerwony.
Przekąska z orzecha trackiego
1 łyżeczka (200 g) orzechów włoskich
2 ząbki czosnku
sól
GOTOWANIE
Orzechy włoskie rozgniatamy razem z oczyszczonym i obranym czosnkiem oraz solą, zalewamy gorącą wodą (do uzyskania średnio gęstej pasty) i ubijamy na biało. Mieszankę wlewa się do miski i podaje z ciepłą pitą.
Ciasto z jabłkami
500 g delikatnych ciasteczek
3/4 łyżeczki olej
100 g cukru
1 łyżeczka orzechy włoskie
500 g jabłek
3 łyżki bułka tarta
1 łyżeczka cynamon
GOTOWANIE
Każdą skórkę spryskuje się olejem, składa na pół i ponownie natłuszcza. Układa się na nim część nadzienia przygotowanego z obranych i startych jabłek, bułki tartej, pokruszonych orzechów włoskich, cukru i cynamonu. Nadzienie umieszcza się 3 cm od brzegów ciasta, które są zwrócone do wewnątrz. Następnie kora jest zwijana w luźny rulon. Ułóż 6 uformowanych bułek na natłuszczonej patelni. Piec w średnio nagrzanym piekarniku na złoty kolor. Podaje się je posypane cukrem pudrem.
Sałatka zimowa
1 łyżeczka gotowana fasola
2-3 szt. ogórki konserwowe
1/2 szt. kapusta kiszona
2-3 szt. ziemniaki
3-4 łyżki. olej
2-3 łyżki. ocet
1-2 cebule
GOTOWANIE
Fasolę miażdży się widelcem, a gotowane ziemniaki, ogórki i kapustę drobno sieka, cebulę kroi się w plasterki. Wszystko jest bardzo dobrze wymieszane i doprawione.