Kombinacje żywnościowe, które mają ogromny wpływ na zdrowie

Zdrowie i piękno

Wzajemnie wzmacniają swoje zdrowotne właściwości

Łączenie jedzenia ma ogromne znaczenie nie tylko dla utrzymania pięknej i szczupłej sylwetki, ale także dla umożliwienia organizmowi dostarczenia wszystkich potrzebnych mu składników odżywczych.

Jest wiele zdrowych produktów spożywczych, ale gdy połączysz je z innymi przydatnymi produktami, wzajemnie wzmacniają swoje działanie i sprawiają, że Twoje ciało jest jeszcze zdrowsze.

Jakie połączenia żywieniowe mają świetny wpływ zarówno na sylwetkę, jak i zdrowie?

Awokado i marchewka

i marchewka są wyjątkowo odpowiednie. Może to brzmieć jak kombinacja, której nigdy byś nie użył, ale cię zaskoczy. Awokado ma bardzo dużo tłuszczu, a marchewka jest bogata w błonnik i beta-karoten.

Te dwa pokarmy uzupełniają się, a błonnik i beta-karoten pomagają wchłaniać korzystne tłuszcze z awokado i odwrotnie. Zawarte w nim tłuszcze wzmacniają działanie silnego przeciwutleniacza beta-karotenu, który w organizmie rozkłada się do witaminy A.

Warzywa krzyżowe z musztardą

Warzywa kapustne to brokuły, szpinak, kapusta, brukselka, które pięknie komponują się z musztardą. Podstawą musztardy jest chrzan, który pobudza wydzielanie enzymów. Warzywa kapustne zawierają także wiele cennych enzymów, których wchłanianie zwiększa się w obecności chrzanu.

Jogurt i banany

Jeśli Twoim ulubionym śniadaniem jest jogurt, odtłuszczony lub inny nabiał w towarzystwie bananów, jest to wspaniały wybór. Produkty mleczne zawierają wiele cennych białek, które banany pomagają dobrze trawić.

Banany zawierają duże ilości potasu, który wchodzi w interakcję z wapniem zawartym w produktach mlecznych. Tym samym ta kombinacja staje się jeszcze bogatsza dla kości, ich wytrzymałości i gęstości.

Truskawki, banany i masło orzechowe

Truskawki i banany zawierają dużo cukrów owocowych, są też źródłem witaminy C. Cukry owocowe są cukrami i choć nie są dodawane, to mają działanie podnoszące poziom cukru we krwi.

Tłuszcz i białko zawarte w maśle orzechowym spowalniają wzrost poziomu cukru we krwi, co jest dobre nie tylko dla osób zmagających się z cukrzycą, ale także w przypadku wszelkich powiązanych problemów metabolicznych, w tym otyłości.

Masło orzechowe zawiera rozpuszczalną w tłuszczach witaminę E. Jest także silnym przeciwutleniaczem, a w połączeniu wzmacniają swoje działanie, zamieniając je w jedną zsynchronizowaną maszynę dla lepszego zdrowia.

Jabłka, cynamon i zielona herbata

Jabłka i cynamon to znane zdrowe połączenie. Dodając do nich zieloną herbatę, kondycja Twojego organizmu znacznie się poprawi.

Cynamon i zielona herbata zawierają wiele przeciwutleniaczy, które w połączeniu z błonnikiem zawartym w jabłkach mają jeszcze bardziej pozytywny i satysfakcjonujący wpływ na zdrowie. Zielona herbata zawiera ważny enzym – katechinę, która wchłania się znacznie lepiej w obecności fitochemikaliów zawartych we błonniku jabłek.

Dodając do tej wspaniałej kombinacji cynamon, bogaty w jeszcze silniejsze przeciwutleniacze, poprawisz swoje zdrowie, zmniejszysz stany zapalne tkanek, a to uchroni Cię przed chorobami przewlekłymi i nowotworami.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *