Dla domu
Jak sprawić, by żywność była bezpieczniejsza i zdrowsza
Owoce i warzywa nie mogą być całkowicie wolne od pestycydów. Nowoczesne rolnictwo pozwala na ich wykorzystanie w celu uzyskania obfitej i wysokiej jakości produkcji. Pestycydy są jednak szkodliwe dla zdrowia, a ich spożywanie razem z owocami i warzywami może prowadzić do problemów zdrowotnych.
Przyzwyczailiśmy się do konieczności mycia owoców pod bieżącą wodą przed ich spożyciem, ale czy to wystarczy?
Czysta woda nie wystarczy, aby usunąć pestycydy ze skórki owoców i warzyw. Można zatem skorzystać z bardzo dobrego sposobu, aby utrudnić im dotarcie do organizmu lub przynajmniej zmniejszyć ich ilość, a to jest istotne ze względu na ich wpływ na zdrowie.
Oto sprytny trik na usunięcie znacznej ilości pestycydów z owoców i warzyw.
Co powinieneś zrobić?
Zmieszaj 1-2 łyżki sody oczyszczonej z 1-2 łyżkami octu jabłkowego i około pół litra wody. Przygotuj tę mieszaninę w garnku lub misce, w której umyjesz owoce i warzywa. Namocz je w tej mieszaninie przez 20-30 minut.
Jeśli ilość warzyw jest większa, zwiększ proporcję sody i octu, aby uzyskać lepszy i jakościowy efekt.
Po namoczeniu owoców i warzyw należy je możliwie dokładnie opłukać pod bieżącą wodą.
Soda oczyszczona i ocet pomagają usunąć dużą ilość pestycydów, dzięki czemu Twoje owoce i warzywa są zdrowsze i bezpieczniejsze dla Ciebie i Twoich bliskich. Ponadto nie zmieniają smaku potraw.