Pizze z całego świata (+przepis)

Nie ma chyba miejsca na świecie, w którym nie serwowana byłaby pizza. Pytasz, czy w pobliżu jest włoska restauracja i voila – nie będziesz głodny. I choć w naszym kraju, jak i w wielu innych krajach, kuchnia włoska cieszy się dużym uznaniem, a pizzerie są niemal wszędzie, to nie wszędzie tak jest. Nie oznacza to jednak, że nie zostanie Ci podana pizza lub przynajmniej coś bardzo podobnego. Ciasto pieczone z mięsem, serem i warzywami. Albo z tym wszystkim plus specyficzny i niepowtarzalny sposób dla różnych zakątków świata.

Lahmacun nazywają to w Turcji. Nie jest tak, że jeśli powiesz „pizza”, nie zrozumieją Cię, ale jest duża szansa, że ​​podają Ci coś, co nie będzie zbytnio różnić się od Twoich oczekiwań co do pizzy. Lahmacun natomiast ma cienką skórkę, często owalny kształt i jest posypany mielonym mięsem i warzywami. Możliwe, że podają go zwiniętego i z plasterkiem cytryny.

A we Francji mówi się „pizza”, ale nie zdziw się, jeśli polecą ci ją w restauracji lub restauracji Tarta Flambée. Wyrafinowana i francuska pizza składa się z cienkiego ciasta, sera i kawałków bekonu lub mięsa.

Langosa to węgierska wersja pizzy. Jego skórka bardziej przypomina miękką skorupę i nie jest to dalekie od prawdy, ponieważ ciasto jest smażone. Nadzienie sporządza się ze śmietany i sera, czasem doprawia się je czosnkiem. Często tę pizzę robi się w domu, ale można ją również znaleźć w restauracjach typu fast food.

Okonomiyaki nazywają ją w odległej Japonii. Nie pomylisz się, jeśli porównasz lokalną pizzę do naleśnika, ponieważ jej wygląd jest mylący. Jest przyozdobiony grillowanymi owocami morza, mięsem, warzywami i specjalnym sosem. Majonez na wierzchu jest koniecznością.

Chaczapuri ma gruzińskie korzenie. Ciasto na ciasto ma zwykle kształt łódki, pieczone w piekarniku i posypane dużą ilością różnych rodzajów sera i jajek. Mało kto miałby coś przeciwko, gdyby ktoś miał ochotę zjeść tego typu pizzę na lunch lub kolację, ale chaczapuri najczęściej przygotowywane jest na śniadanie.

Paratha to indyjska wersja pizzy. Cienkie pieczone ciasto, najczęściej robione z mąki pełnoziarnistej. Bez dekoracji może być podawana z daniem głównym lub pokryta warzywami i mięsem i nie będzie przypominać Twojej znanej pizzy.

Zapiekanka jest jej polskim kuzynem. Wygląda bardziej jak kanapka, ale nie będziesz zły, jeśli nazwiesz to pizzą. To po prostu przecięta bagietka u podstawy. Poza tym nadzienie prawie nie różni się od zwykłej pizzy.

Langos (węgierska smażona pizza)

niski cholesterol

łatwy

10 porcji

60 minut

Na jedną porcję:

208 kcal

tłuszcz 9,1 g

cholesterolu 12 mg

węglowodany 23,4 g

białka 6 g

błonnik 1,3 g

niezbędne produkty:

300 g mąki

7 g suchych drożdży

250 ml wody

1/2 łyżeczki sól

olej do smażenia

do przybrania:

kwaśna śmietana

pokruszony bułgarski ser żółty

proszek czosnkowy według uznania

Sposób przygotowania:

1 Rozpuść sól w wodzie. Oddzielnie wymieszaj mąkę z drożdżami. Stopniowo dodawaj do niego słoną wodę. Jeśli ciasto zacznie robić się zbyt wodniste, nie dodawaj całej wody lub dodaj trochę więcej mąki. Ciasto zagnieść i włożyć do miski pod przykryciem na około 40 min.

2 Ciasto wyłożyć na blat posypany mąką i rozwałkować lub rozciągnąć rękoma na spód. Wykrawać koła o średnicy około 10 cm, ponownie rozciągać i smażyć na patelni z obu stron. Udekorować śmietaną, tartym serem i proszkiem czosnkowym.

W razie potrzeby ser można zastąpić kawałkami mozzarelli, serem Camembert lub brie.

więcej praktycznych wskazówek, przydatnych informacji, pysznych sugestii, wywiadów z ekspertami w dziedzinie zdrowia i spotkań z ulubionymi blogerami kulinarnymi znajdziesz w wyszukiwarce

To wydanie jest jeszcze smaczniejsze, przytulniejsze, bardziej świąteczne. Zebraliśmy w nim wirtuozowskie przepisy najlepszych blogerów kulinarnych, które ukazały się na łamach „Przepisów na Zdrowie”.

Tutaj znajdziesz wskazówki dotyczące zdrowszego i bardziej ekonomicznego posiłku świątecznego, jak ugotować idealnego indyka, jeśli zdecydujesz się mieć go na stole, oraz 5 tłustych potraw, które pomogą stopić świąteczny tłuszcz. W magazynie znajdziesz sałatki, które będą uzupełnieniem głównych posiłków świątecznych, a także pomysły na świąteczne prezenty do zjedzenia. Powiemy Ci, jakie słodycze spożywają różne narody podczas tego wielkiego chrześcijańskiego święta. W książeczce znajdziesz także pomysły na wegetariańskie kąski, a dla miłośników mięsa przygotowaliśmy nieodparte przepisy na uroczysty obiad, a także odpowiednie dodatki i sosy do nich. Przedstawiamy 6 przepisów na świąteczne ciasta i podpowiadamy, co zrobić z resztek świątecznej uczty. I zgodnie z tradycją nie możemy nie zajrzeć do świątecznej kuchni babci, gdzie czeka na Was warstwowa pita, wiązany słony placek, świąteczny bochenek i precle. A na deser zostawiliśmy Wam trochę słodkich pyszności.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *