Oto, co dzieje się z Hiszpanami, którzy piją kawę każdego dnia w roku: kontrowersyjny alert medyczny

Dowody naukowe na temat Spożycie kawy zmieniło się w ostatnich latach. Jeśli wcześniej było to związane z wieloma chorobami, dzisiejsze badania sugerują coś zupełnie odwrotnego. Kawa, pod warunkiem, że jest dobrej jakości, w odpowiedniej dawce i unikając nadużywania dodatków takich jak cukier, może mieć .

Jednak nie wszystkie badania sugerują to samo, a jedno z nich zostało niedawno uratowane dzięki pracy informacyjnej , który skomentował kontrowersyjne badanie, z którym wielu się nie zgadza: spożycie kawy i zakłócanie odpoczynkunawet w małych dawkach.

Wyniki badania opublikowanego w zeszłym roku w czasopiśmie w 2018 r. osiągnęły m.in Kontrowersyjny i zarazem paradoksalny wniosek. Sugerowało to, że spożywanie więcej niż 60 filiżanek kawy rocznie wiązałoby się z niższą produkcją kawy melatoninamniejszy rozmiar szyszynki (producenta melatoniny) oraz niższą jakość i ilość odpoczynku.

[]

W badaniu koreańscy badacze przeanalizowali dane z 162 osoby w wieku od 60 do 94 lat (85 mężczyzn i 77 kobiet), średni wiek wynoszący 72 lata i zdrowe funkcje poznawcze, które uczestniczyły w koreańskim badaniu podłużnym dotyczącym starzenia się funkcji poznawczych i demencji. Ich wzorce spożycia i ilość wypijanej kawy zostały ocenione w drodze standaryzowanego wywiadu jakość snu poprzez Indeks Jakości Snu w Pittsburghu.

Podobnie, objętość szyszynki za pomocą obrazów rezonansu magnetycznego. Gruczoł ten, między innymi, jest odpowiedzialny za wydzielanie melatoniny, zwanej „ hormon snu„W rzeczywistości jego funkcja sięga znacznie dalej, odgrywając zasadniczą rolę w regulacji rytmu dobowego i sen-czuwanie.

Szyszynka jest w pełni rozwinięta około 2 roku życia, a jej wielkość nie zmienia się przez całe życie. Jego tom jest skorelowany z poziom melatoninybiorąc pod uwagę, że składa się z 80%. pinealocyty producentów hormonów. Ze swojej strony wiadomo, że kawa konkuruje adenozyna, substancja, która z kolei zwiększa produkcję melatoniny. Im więcej kawy, tym mniej adenozyny.

Ponadto, jeśli spożycie kawy jest długotrwałe, może to powodować długotrwałe zahamowanie produkcji melatoniny, pogarszającą się jakość snu w starszym wieku. To jest jeden hipotezai tak naprawdę nie zbadano, czy długotrwałe spożywanie kawy wiąże się z mniejszą objętością szyszynki, chociaż wiadomo, że mniejsza ilość kawy wiąże się z gorszą jakością snu.

W tym przypadku obliczono spożycie kawy wykorzystując średnią ilość dziennego spożycia (ADCC lub filiżanki dziennie) oraz wiek rozpoczęcia i zakończenia spożycia kawy (lata). Czas trwania spożycia kawy przez całe życie (DLCC, w latach) obliczono poprzez odjęcie wieku, w którym uczestnicy rozpoczęli picie kawy, od wieku, w którym zakończyli picie kawy. W związku z tym liczbę filiżanek kawy (ALCC) oszacowano poprzez pomnożenie codziennych filiżanek (ADCC) przez spożycie kawy w ciągu całego życia (DLCC). Dlatego, Zachowaj ostrożność przy interpretacji danychponieważ „60 filiżanek rocznie” nie jest równe „60 filiżankom rocznie”: byłoby to równoznaczne z około 3 filiżanek dziennie przez około 20 lat.

Według wnioski badania – chociaż istnieje wiele badań, które zapewniają, że spożywanie 3-4 filiżanek kawy dziennie (300-400 mg kofeiny dziennie) jest dawką bezpieczną, a nawet korzystną dla zdrowych dorosłych. Spożywanie ponad 60 filiżanek kawy rocznie (równowartość 3 filiżanki dziennie przez ponad 20 lat) wiązałoby się z mniejszą objętością szyszynki, mniejszą produkcją melatoniny i gorszą jakością snu.

Choć autorzy bronią swoich wniosków wieloma danymi i wcześniejszymi badaniami, warto wskazać na niektóre ograniczenia:

– Nie ma jednoznacznego konsensusu co do prawidłowych wartości objętości szyszynki u ludzi, co potwierdzają ci sami autorzy tego badania.

– Nie oceniano innych źródeł kofeiny poza kawą. Żadnej herbaty, żadnych napojów bezalkoholowych, żadnego spożycia czekolady. Nie było różnicy w sposobie przygotowania kawy ani tym, czy były to kawy z kofeiną czy bez.

– Próba była bardzo mała i liczyła zaledwie 162 osoby.

– Spożycie kawy oceniano tylko raz, w ramach jednego wywiadu, zakładając, że spożycie kawy przez wszystkich uczestników pozostawało takie samo przez całe życie.

– Zarówno spożycie kawy, jak i ilość i jakość snu zostały zgłoszone w ramach jednego wywiadu, bez wcześniejszych lub kolejnych obserwacji lub kontroli zewnętrznej jako takiej.

– Wykresy z tego samego badania nie pozostawiają wątpliwości: zmienność pomiędzy uczestniczącymi osobami jest ogromna, więc dochodzenie do takich wniosków, niezależnie od tego, jak bardzo wskazują one, że „jest to istotne statystycznie”, przynosi więcej wątpliwości niż rzeczywistych wniosków .

Dlatego też, mimo że badanie jest uderzające, zwłaszcza ze względu na paradoksalne wnioskirzeczywistość jest taka, że ​​należy to zrobić inaczej i skorygować wszystkie wyżej wymienione ograniczenia.

Śledź tematy, które Cię interesują

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *