Na wakacjach i w życiu codziennym owoce można wykorzystać jako dekorację kuchni.
Jednak otwarte przechowywanie jabłek, gruszek i owoców cytrusowych ma jedną wadę – owoce psują się i nie trwają długo. Powodem tego jest temperatura pokojowa.
W rezultacie muszki pojawiają się w doniczkach ze zgniłymi zapasami i nie ma innego wyjścia, jak wyrzucić zdrowe owoce.
Na szczęście problem ten można rozwiązać i to bardzo prosto, to znaczy bez większych wydatków.
Aby to zrobić, musisz wziąć kilka ząbków czosnku i włożyć je do wazonu lub talerza z owocami.
Nie ma potrzeby obierania czosnku, w przeciwnym razie owoce będą nasycone niezbyt przyjemnym aromatem.
Dzięki temu trikowi owoce dłużej pozostaną świeże, ale co najważniejsze, unikniemy gnicia i insektów.
Należy pamiętać, że wiele owoców podczas dojrzewania uwalnia etylen.
Gaz ten sprzyja dojrzewaniu pobliskich owoców.
Najwięcej etylenu emitują jabłka i gruszki, podobnie jak banany, kiwi i mango.
Wśród owoców pestkowych przodują pod tym względem morele, brzoskwinie i śliwki.
Dlatego najlepiej przechowywać te owoce w lodówce i osobno.
Wcześniej powiedzieliśmy Ci, jak zrobić to poprawnie.