Tradycja pieczenia świątecznych ciasteczek jest po prostu nieśmiertelna. Jest to aktywność, na którą czeka cała rodzina. Szczególnie dzieci, które liżą ciasto i potajemnie je zjadają, z niecierpliwością czekają na ten okres. Pieczenie ciasteczek to jedna z najpopularniejszych tradycji, zaraz po dekorowaniu wianków i robieniu choinki. Ma tylko jedną wadę. Rzecz w tym, że nawet jeśli upieczesz stos ciastek, pobawisz się marmoladą i czekoladą dla Linne i uda ci się nie spalić bułek, to zawsze jest to zjedzone w ciągu tygodnia, najwyżej dwóch. Krótko mówiąc, niewiele słodyczy przetrwa do Świąt. Z tych gadżetów nie da się zrobić nieskończonej miski słodyczy, ale na pewno się przydadzą.
Źródło: YouTube
Jak to zrobić z czekoladą
Oblewanie Linneusza i innych słodkości czekoladą to pozycja obowiązkowa dla podniebienia dzieci. Ale jak sprawić, by czekolada była trwała? Rozpuść czekoladę razem z tłuszczem w zwykłej kuchence mikrofalowej. Następnie wystarczy wrzucić czekoladę do miski z gorącą wodą. Dzięki temu czekolada będzie elastyczna i będzie można jej używać, gdy trzeba pokryć ciasteczka.
Orzechy i ciasto
Można zrobić jeszcze jeden trik z kremem orzechowym, którym sklejamy ciasteczka. Krem jest absolutnie pyszny, ale siekanie orzechów wymaga dużo pracy i strasznie dużo czasu. Ale możesz znacznie uprościć swoją pracę. Chwyć blender i zmiel orzechy na ładną i drobną konsystencję. Jest to o wiele prostsze, nie odbiera im smaku i tak naprawdę nikt nie będzie wiedział, że tę trudną pracę zostawiliście robotnikowi kuchennemu. Krem nie zawsze musi być wcierany ręcznie, nadal będzie smakował tak samo. Możesz także użyć miksera do wyrobienia ciasta. Ubijesz kilka ptaków na jednym ogniu, bo będziesz mógł je przygotować w tym samym czasie. Wystarczy wziąć mikser, nie myć go i przejść od najjaśniejszego ciasta do najciemniejszego. Zaoszczędzi to również dużo pracy.
Źródła: www.apetitonline.cz, www.blesk.cz