5 gorących napojów, które zapewnią ci zdrowie tej zimy

Zima to ta pora roku, kiedy po prostu masz ochotę napić się czegoś rozgrzewającego. Możesz wybierać spośród różnych rodzajów, ale dzisiaj przedstawimy Ci takie, które są nie tylko pyszne, ale także zdrowe. Które nie tylko zapewnią Ci ciepło, ale także pomogą Ci chronić się przed wirującymi wirusami.

Mleko z kurkumą

1 szklanka mleka

1/2 łyżeczki proszku

1/4 łyżeczki mielonego pieprzu

1/4 łyżeczki cynamonu

W garnku dodaj mleko i gotuj na wolnym ogniu przez 2 do 3 minut lub do momentu wrzenia. Gdy mleko się zagotuje, wyłącz ogień i dodaj wszystkie przyprawy. Dobrze wymieszaj i przelej do szklanki. Dodaj słodzik według uznania i podawaj na ciepło.

Zobacz więcej:

Herbata imbirowo-cytrynowa

1 szklanka wody

1 łyżeczka startego imbiru (lub 3 cm drobno posiekanego imbiru)

miód do smaku (opcjonalnie)

1/2 łyżeczki soku z cytryny (opcjonalnie)

Do garnka wlać wodę, dodać starty imbir (lub świeży i drobno posiekany) i doprowadzić do wrzenia. Kiedy zacznie wrzeć, zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez minutę lub dwie, a następnie wyłącz ogień. Przecedzić do szklanki, dodać do smaku odrobinę miodu i soku z cytryny (opcjonalnie), wymieszać i pić na gorąco.

Mleko z cynamonem

1 szklanka mleka

1/2 łyżeczki cynamonu w proszku

1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej w proszku

miód do smaku

W garnku grzewczym dodać mleko i doprowadzić do wrzenia. Następnie dodaj proszek cynamonowy i proszek gałki muszkatołowej i dobrze wymieszaj. Dusić przez 3 do 4 minut. Zmniejsz ogień, dodaj miód do smaku, dobrze wymieszaj i gotowe.

Zobacz więcej:

Chai masala

2 szklanki wody

2 łyżeczki czarnej herbaty

laska cynamonu

3 cm kawałek imbiru

2 goździki

2 zmiażdżone strąki kardamonu

wybrany słodzik

W razie potrzeby 1/4 szklanki mleka lub więcej

W moździerzu dodaj wszystkie przyprawy – imbir, cynamon, goździki, kardamon i rozgnieć je.

Do garnka wlać wodę, dodać pokruszone przyprawy i doprowadzić do wrzenia. Następnie dodaj herbatę i gotuj przez 2 minuty. Dodaj mleko i gotuj przez 1-2 minuty, a następnie wyłącz ogień.

Przecedzić do szklanki, dodać odrobinę wybranego słodzika, wymieszać i delektować się gorącym napojem.

Kawa z imbirem

1 łyżeczka startego

1 szklanka gorącej wody

1 łyżka kawy mielonej

Najpierw wlej wodę do odpowiedniego pojemnika. Następnie do wody dodaj 1 łyżeczkę startego imbiru. Na koniec dodać kawę i wymieszać. Doprowadzić do wrzenia, następnie zdjąć z ognia i przecedzić.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *