Niedobór wapnia w organizmie prowadzi do poważnych problemów zdrowotnych. Międzynarodowej klasy dietetyk Natalya Tyurkina opowiedziała portalowi sb.by o roli, jaką odgrywa ten minerał i po jakich objawach można określić jego niedobór.
Funkcje wapnia
Wapń jest jednym z kluczowych minerałów. Spośród wszystkich minerałów jest go najwięcej w naszym organizmie – 1,4 g/kg masy ciała. Oznacza to, że na przykład osoba ważąca 75 kg ma w narządach i tkankach około 105 gramów wapnia.
Wapń jest najczęściej kojarzony ze zdrowymi kościami i zębami. Około 99% tej ilości w organizmie odkłada się w kościach i zębach, a pozostały 1% znajduje się we krwi, mięśniach i innych tkankach. Dlatego zły stan paznokci i zębów jest często jednym z objawów niedoboru wapnia.
Oprócz tego, że jest niezbędnym składnikiem kości i zębów, wapń bierze udział w krążeniu i krzepnięciu krwi, pomaga kurczyć się i rozluźniać naczynia krwionośne, utrzymuje bicie serca i skurcze mięśni oraz bierze udział w przekazywaniu impulsów nerwowych między mózgiem a ciałem.
Wapń bierze także udział w aktywacji enzymów i produkcji hormonów – wydzielaniu insuliny. Jednocześnie poziom wapnia w osoczu jest kontrolowany przez kilka hormonów i witaminę D, dlatego tak ważne jest utrzymanie prawidłowego poziomu witaminy D.
Niedobór wapnia
Wapń jest niezwykle ważny dla pełnego wzrostu i rozwoju dzieci. Jej niedobór powoduje krzywicę, spowolnienie wzrostu i nieosiągnięcie szczytowej masy kostnej.
Przy niedoborze wapnia u osób starszych wzrasta ryzyko osteoporozy i osteomalacji – upośledzona mineralizacja kości i ich rozmiękanie (greckie osteo – kość + malacja – miękkość). Ponadto niski poziom wapnia we krwi prowadzi do hipokalcemii, co z kolei prowadzi do drgawek i drętwienia.
W przypadku kobiet w ciąży i karmiących piersią bardzo ważne jest przestrzeganie dawki tego minerału. Bierze udział w tworzeniu tkanek i narządów płodu oraz w regulacji tych samych procesów, za które odpowiada w dorosłym organizmie.
Nadmiar wapnia
Zarówno niedobór, jak i nadmiar wapnia może prowadzić do niekorzystnych następstw i powodować nadciśnienie, choroby serca i nerek oraz zakłócać wchłanianie innych składników mineralnych – żelaza, cynku, magnezu i fosforu. Co ciekawe, niekorzystne skutki nadmiaru wapnia są związane z wysokim spożyciem z suplementów, a nie z pożywienia.
Interakcja wapnia z innymi minerałami
Uwaga: wysoka zawartość soli może obniżyć poziom wapnia w organizmie, nawet jeśli dostarczamy odpowiednią ilość wapnia z pożywienia.
Witamina D odgrywa ważną rolę w utrzymaniu poziomu wapnia. Pomaga w jego wchłanianiu, a w razie potrzeby stymuluje uwalnianie wapnia z kości.
Zapotrzebowanie na wapń
Osoba dorosła powinna spożywać około 1000 mg wapnia dziennie, dziecko – około 800 mg, nastolatek – 1200-1300 mg, a kobiety w ciąży i karmiące piersią – 1500-1600 mg.
Najlepsze źródła wapnia:
- nabiał;
-
orzechy;
-
ryby (konserwy, jadalne kości);
-
warzywa liściaste;
-
suszone owoce;
-
tofu;
-
figi;
-
sezam (pasta sezamowa tahini);
-
mleko roślinne wzbogacone wapniem.
Ilość wapnia w produktach możesz obliczyć z tabel zawartości tego pierwiastka w 100 g.
Zdjęcie: freepik.com
Wcześniej my napisał o zagrożeniach wynikających z braku białka w diecie.