Ciasta z dżemem. Przepis na deser ciasta z osanzą

Zanim zaczniesz wyrabiać ciasto na ciasteczka, zajmiesz się przygotowaniem osanzy. Wymaga to obrania, a następnie zmielenia przez maszynkę do mielenia. Gotową ozanzę wsypać do miski i szybko wymieszać z 350 g mąki w ilości podanej na liście składników. Intensywnie mieszaj, aż uzyskasz jednorodną pastę.

Jak przygotować ciasto na bułki z dżemem

Do miski wbij 2 jajka, dodaj żółtko, sól, olej, sok z cytryny, wodę i połowę pozostałej mąki. Dobrze wymieszaj te składniki za pomocą miksera lub trzepaczki. Następnie stopniowo dodawaj resztę mąki. Dodawaj mąkę, aż ciasto stanie się zwarte i nie klei się do rąk.

Odkryj także przepis na.

Jak uformować i upiec karty ossanzy

Aby uformować bułki, najpierw podziel kompozycję bułki na pięć części. Blat roboczy posyp mąką i za pomocą wałka rozwałkuj ciasto na placek o grubości około 5 mm.

Pierwszą część masy rozsmaruj na 2/3 powierzchni arkusza ciasta. Złóż nienatłuszczoną część ciasta na połowę natłuszczonej części ciasta. Na to połóż drugą część natłuszczonego ciasta. Postępuj dokładnie tak, jakbyś składał kartkę papieru na trzy części. Powstały pakiet ciasta złóż ponownie na trzy części, ale bez smarowania ciasta osanzą.

Odstaw pakiet ciasta na bok na 10-12 minut. Po tym czasie rozwałkuj paczkę ciasta na placek o grubości 5-6 mm za pomocą wałka. Powtórz technikę namaszczania i owijania. Daj ciastu odpocząć i powtórz proces jeszcze 3 razy. W sumie składamy ciasto pięć razy.

Pozostaw ciasto na dżem, aby ponownie odpoczęło i rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Połóż papier na blasze do pieczenia.

Następnie ponownie rozwałkuj ciasto na placek o grubości 5-6 mm. Pokrój arkusz ciasta na prostokątne kawałki o boku około 6/10 cm lub na kwadraty o boku 10/10 cm.

Nałóż łyżeczkę dżemu na jedną stronę prostokątów lub kwadratów. Złóż luźną stronę ciasta w prostokąty lub kwadraty na zakleszczoną stronę. Delikatnie dociśnij ciasto do krawędzi, aby zamknąć je jak książkę. Pyszne galaretki z dżemem ułóż na blasze i piecz przez 20-25 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Nie przyrumieniaj ich nadmiernie. Są bardziej atrakcyjne, jeśli pozostają białe. Po upieczeniu i wystudzeniu można je ozdobić cukrem pudrem.

Jeśli chcesz przygotować inne ciasta na słoninie wypróbuj przepis .

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *