Ten powszechnie znany kwiat pochodzi z Meksyku, ma wysokość do 40 cm i łodygę gęsto pokrytą liśćmi. Kwitnie zimą, ale kwiaty nie są dekoracyjne. Mają żółty kolor ze zmodyfikowanymi płatkami, „bractlets”.
Najbardziej dekoracyjne są przylistki (przekształcone górne liście) o kolorze czerwonym, żółtym lub kremowym. Liście są owalne i ostre na krawędziach.
Aby poinsecja (Euphorbia pulcherrima) ponownie zakwitła, należy ją przyciąć w marcu. Pozostały tylko młode gałęzie o długości 10 cm. Następnie przestań podlewać.
Dopiero po całkowitym wyschnięciu gleby należy ją ponownie podlać. Od marca do sierpnia roślina jest karmiona co drugi tydzień. Przed końcem września należy sztucznie regulować długość dnia. Jest to konieczne do pojawienia się czerwonych liści – przylistków. Należy zapewnić im 14 godzin dziennie w ciemności.
Osiąga się to poprzez pokrycie kwiatu czarną (nieprzezroczystą) folią. Skrócenie dnia powinno trwać 8 tygodni. Poinsecja wymaga jasnego miejsca.
Na co należy zwrócić uwagę przy zakupie poinsecji?
Kupowana roślina powinna mieć ciemnozielone liście. Roślina z uszkodzonymi liśćmi wskazuje, że jest rośliną nieprawidłowo pielęgnowaną. Wybierz roślinę o zdrowych liściach („kwiaty”). Upewnij się, że roślina jest dobrze chroniona, ponieważ narażenie na niskie temperatury na zewnątrz sklepu może spowodować uszkodzenie kwiatów i liści. W domu odstaw na dziesięć minut i dopiero potem odkręć.
Poinsecję umieszcza się przy oknie lub w innym oświetlonym miejscu. Należy zwrócić szczególną uwagę, aby roślina nie miała kontaktu z zimną szybą okna. Jest to kwiat tropikalny i wymaga optymalnej temperatury wzrostu około 25°C. Wysokie temperatury i małe różnice temperatur skracają żywotność tej rośliny, dlatego należy unikać narażania jej na działanie ciepła pochodzącego z grzejników, klimatyzatorów, wentylacji i miejsc, w których często otwierane jest okno lub drzwi. Aby wydłużyć okres kwitnienia, temperatura w nocy w pomieszczeniu do uprawy powinna wynosić około 12-15°C.
Należy codziennie sprawdzać wilgotność gleby i podlewać ją dopiero wtedy, gdy gleba całkowicie przeschnie. Podlewa się go tak, aby woda dotarła do dna garnka. Jeśli podlejesz za dużo, dolne liście zaczną żółknąć i wyschnąć, a przy braku wody zaczną opadać. Dlatego weź płynny nawóz mineralny i dodawaj go raz w miesiącu.