Trzy najzdrowsze nugaty Mercadony: o niskiej zawartości cukru, z dobrymi tłuszczami i białkami

W Boże Narodzenie nugaty stają się bohaterami stołów, oferując szeroką gamę smaków i faktur. Chociaż wiele z tych słodyczy to niektóre zdrowsze opcje, pojawiają się na rynku.

Wybitnym przykładem są niektóre produkty spożywcze, które zostały uznane za najbardziej korzystny profil odżywczy. Te nugaty, polecane przez konto na Instagramie @transformatelavida, obejmują odmiany o wysokiej zawartości kakao i migdałów oraz niskiej zawartości cukru, oferując zdrowsze alternatywy, którymi możesz się delektować podczas świąt.

Trzy najzdrowsze nugaty z Mercadony

Wśród nugatów Mercadony trzy wyróżniają się najzdrowszymi właściwościami. Obejmują one:

  1. Nugat 72% kakao i migdały Hacendado: Najzdrowszy nugat Mercadony to nugat zawierający 72% kakao i migdałów, który w swoim składzie ma zaledwie 10 gramów cukru na 100 gramów. Stała się jedną z najzdrowszych i najsmaczniejszych opcji na rynku, dlatego zyskała ogromną popularność. Ponadto nugat ten charakteryzuje się zawartością białka, oferując 15% białka na 100 gramów, co przyczynia się do jego zdrowego profilu odżywczego i sprawia, że ​​jest popularną i smaczną opcją na rynku.
  2. Nugat migdałowy cesarski z 0% cukrów Hacendado: Drugie miejsce zajmuje ten nugat, który w 100 gramach produktu zawiera ponad 60% migdałów, 4 gramy cukru i 17 polialkoholi. Ponadto nugat ten dostarcza znacznej ilości białka wynoszącej 14% na 100 gramów, co poprawia jego profil odżywczy i sprawia, że ​​jest zdrowszą opcją.
  3. Nugat czekoladowo-migdałowy z 0% cukrów Hacendado: Podium zamyka ten nugat czekoladowo-migdałowy, który zawiera 8 gramów cukru na 100 gramów produktu i 30% prażonych migdałów. Dodatkowo nugat ten wyróżnia się zawartością białka wynoszącą 13% w 100 gramach, co czyni go bardziej pożywną alternatywą w porównaniu do innych świątecznych słodkości.

Z drugiej strony trzy nugaty najgorszej jakości firmy Mercadona to nugat ciasteczkowy Caocream, nugat owocowy i nugat kataloński, ponieważ zawierają około 55 gramów cukru na 100 gramów, co stanowi połowę produktu.

Mercadona i jej szeroki asortyment nugatów

Mercadona przygotowała na Święta Bożego Narodzenia szeroką gamę nugatów, w których m.in Istnieją zdrowe opcje, takie jak te wymienione i inne, które nie są tak zdrowe. To, czym martwiła się firma Juana Roiga, to umieszczanie w swoich sklepach opcji dostosowanych do wszystkich gustów, w tym innowacyjnych i zaskakujących propozycji.

Jej główną nowością jest nugat z kremem kakaowym, jeden z najmniej zdrowych, składający się z nugatu z mlecznej czekolady z kawałkami popularnego ciasteczka, które cieszy się dużym powodzeniem wśród klientów; oraz sernik nugatowy z ciasteczkiem w polewie z białej czekolady, warstwą konfitury z czerwonych owoców i nadzieniem serowym z kawałkami ciasteczka.

W ich katalogu nie może oczywiście zabraknąć nugatów czekoladowych, które oferują odmiany z chrupiącymi płatkami, ze smażonymi orzeszkami ziemnymi z miodem, z kremowym nadzieniem mlecznym, z orzechami laskowymi i kawałkami ciastek, z migdałami, czy też z trzema czekoladami. kilka opcji z ciemną i białą czekoladą.

Nie brakuje też klasycznych nugatów miękkich i twardych, nugatów z prażonymi żółtkami czy ciasta migdałowego cesarskiego, do których Antiu Xixona dodaje ciekawe opcje jak nugat guirlache z prażonymi migdałami, bardziej rzemieślniczy nugat Jijona czy nugat crocant orzechy.

Na koniec musimy szczególnie wspomnieć o Tobie szeroki asortyment nugatów o oryginalnych smakach:

  • Nugat pistacjowy: Mercadona ma na sprzedaż połączenie nugatu czekoladowego z nadzieniem pistacjowym, które ma kremową konsystencję i zawiera kawałki pistacji w środku.
  • Nugat jogurtowy z jagodami i truskawkami oraz nugat z kremem katalońskim: Są to dwa nugaty, które zostały zaprojektowane tak, aby w tym formacie przenieść dwa bardzo popularne i smaczne desery.
  • Nugat z białej czekolady i cytryny: Dzięki kremowemu wnętrzu i cytrusowemu smakowi to połączenie białej czekolady i nadzienia cytrynowego podbije miłośników tego owocu.
  • Nugat owocowy i nugat kokosowy: Miłośnicy mieszanek owocowo-kokosowych znajdą w katalogu Mercadony te dwie propozycje, choć owocowa należy do najmniej zdrowych w swoim asortymencie.

Umiarkowane spożycie słodyczy świątecznych

Nugat to „król” wśród świątecznych słodkości, chociaż jest to rodzaj słodyczy, który zazwyczaj zawiera dużą ilość cukru, do tego stopnia, że ​​w niektórych przypadkach stanowi jego główny składnik. Mimo wszystko wydaje się, że w tych ważnych dniach trudno się im oprzeć.

Generalnie jest tak, bo choć jest bardzo bogaty w tłuszcz, to zdecydowana większość pochodzi z tego orzecha, będąc tłuszczem bardzo podobnym do tego, który znajdziemy w oliwie z oliwek. Trzeba jednak mieć świadomość, że zawiera także cukier i miód, więc nie należy go spożywać w nadmiernych ilościach, ponadto ważne jest, aby był to twardy nugat o wyjątkowej lub najwyższej jakości.

Mniej zdrowy jest nugat czekoladowy, ponieważ składa się głównie z cukru, a także zawiera masło kakaowe, które jest tłuszczem nasyconym. Zawartość orzechów jest w nich bardzo niska i mają też niewielką ilość dmuchanego ryżu.

Z drugiej strony mantecados i marcepan Składają się w 40% z tłuszczu migdałowego, ale też nie są zalecane ze względu na dużą zawartość cukru i syropu glukozowego. Z kolei polvorony, nitki winne i roscones są bardzo podobne pod względem wartości odżywczych, a wszystkie zawierają cukier, rafinowaną mąkę i tłuszcze nasycone, które nie są zbyt sycące i bardzo bogate w cholesterol. Dlatego jego spożycie powinno być bardzo umiarkowane.

Śledź tematy, które Cię interesują

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *