Jak przygotować różnorodne i smaczne przepisy na Wielki Post

W okresie Wielkiego Postu musimy znacznie ograniczyć grupy potraw, które serwujemy na naszym stole, całkowicie wykluczając mięso i żywność pochodzenia zwierzęcego. Pozostaje nam tylko pięć rodzajów produktów: warzywa, owoce, rośliny strączkowe, zboża i orzechy. Na pierwszy rzut oka jest to dość ograniczony sposób odżywiania się i możesz się martwić, czy uda Ci się przygotować urozmaicony i pożywny posiłek w czasie postu.

Zamiast tego możesz potraktować post jako sposób na wypróbowanie wszystkich przepisów wegetariańskich, o których marzyłeś od dawna. Posty mogą być wspaniałą okazją do spróbowania nowych potraw, przeprowadzenia własnych eksperymentów w kuchni i poczucia, jak inny może być smak potraw, gdy użyje się wysokiej jakości produktów. Właśnie dlatego tym razem chcemy porozmawiać o jednej z najlepszych marek roślin strączkowych w Bułgarii – „Krina”, która w tym roku ma .

Fasola, ryż, soczewica, ciecierzyca – ziarno smaku na każdy gust

jest producentem podstawowych artykułów spożywczych, zbóż i roślin strączkowych, który dba o jakość każdego ziarna. Duża część ziaren „Kriny” ma gwarantowane bułgarskie pochodzenie – to seria „Dawno, dawno temu”, dzięki której możemy cieszyć się ukochanymi smakami domowego jedzenia z dzieciństwa. Kolejna część to egzotyczne odmiany produktów, typowe dla niektórych z najpopularniejszych kuchni świata, takich jak włoska, hiszpańska, azjatycka. To seria Exotic Line, która pozwala nam odbywać kulinarne podróże bez wychodzenia z domu.

Jednym z innowacyjnych produktów Krina jest ryż Balance, który łączy w sobie puszystość ryżu białego i dobroczynne właściwości ryżu brązowego. Ulubionym produktem jest także fasola obrana, która gotuje się bardzo szybko i jest delikatna dla żołądka, a jednocześnie zachowuje wspaniały smak.

Różne rodzaje ryżu, fasoli, soczewicy i ciecierzycy umożliwiają przygotowanie naprawdę różnych potraw z ograniczonych rodzajów produktów, co jest doskonałą okazją do urozmaicenia wielkopostnego menu. Oto kilka sugestii, dzięki którym Krina może sprawić, że Twoje wielkopostne menu będzie ekscytujące, zdrowe i smaczne.

Bob podczas postu

Fasola podczas postu pomoże Ci czuć się sytym na dłuższy czas i nieznacznie zmniejszy Twoją wagę. Dzieje się tak dzięki bogactwu błonnika i węglowodanów złożonych, które przekształcane są w energię, a nie tłuszcz. Ponadto jest bardzo smaczny i można go przyrządzać na różne sposoby – zupy, sałatki, dania.

Oprócz tradycyjnej i gwarantowanej bułgarskiej fasoli „Krina” oferuje:

  • fasola biała, która szybko się gotuje i nadaje się do różnych potraw, nie podrażniając żołądka;
  • fasola czerwona, bogata w błonnik i antocyjany, odpowiednia do dań kuchni południowoamerykańskiej;
  • Fasola Calypso, bogata w białko i pięknie wzorzysta;
  • czarna fasola, z której można przygotować meksykańskie i brazylijskie przysmaki czy bajeczne sałatki z ryżem, orkiszem i warzywami;
  • fasola mung do kuchni azjatyckiej;
  • fasolka ogrodowa o smaku uczt babcinych;
  • fasola maślana, która rozpływa się na podniebieniu.

Ryż podczas postu

Ryż jest jednym z najbardziej wszechstronnych produktów, a także najczęściej spożywanym na świecie. Przygotowuje się go szybko i jest uniwersalnym składnikiem wszelkiego rodzaju, także deserów. Mimo że jest wysokokaloryczny, ma niską zawartość tłuszczu, co oznacza, że ​​może dostarczyć Ci energii na długi czas bez konieczności szukania chudego jedzenia. Nie zawiera także glutenu, za to jest bogatym źródłem żelaza, magnezu, tiaminy i niacyny.

W portfolio „Krina” znajdziesz wiele rodzajów ryżu do niezwykle różnorodnych dań:

  • Ryż „Balance” – autorska innowacja Kriny o smaku białego i zdrowych właściwościach ryżu brązowego;
  • Ryż „Basmati” – jeden z najbardziej dietetycznych na świecie, o niepowtarzalnym smaku i aromacie;
  • ryż brązowy pełnoziarnisty, o największej zawartości witamin i minerałów oraz przyjemnej jędrności;
  • Ryż Arborio do risotto wegetariańskiego;
  • Ryż Bomba do paelli, który wchłania ogromną ilość pysznych soków;
  • Ryż czarny „imperialny” – cenne pożywienie cesarzy azjatyckich o orzechowym smaku i niesamowitym aromacie;
  • Jaśminowy ryż długoziarnisty do azjatyckich przysmaków;
  • Bułgarski ryż „Dawno, dawno temu” do ulubionego chudego sarmi i papryki.

Przepisy z soczewicą na Wielki Post

Podobnie jak wszystkie rośliny strączkowe, soczewica również zawiera dużo węglowodanów – energię, której będziesz potrzebować. Jest w nim także sporo białka – aż 25%, co czyni go wspaniałym zamiennikiem mięsa w okresie postu. Błonnik, nasycone kwasy tłuszczowe i żelazo to dodatkowe korzyści, jakie przyniesie na Twój stół.

Poza tym soczewica to nie tylko zupa. Może zapewnić całkiem urozmaicone menu, jeśli użyjesz różnych odmian „Kriny”:

  • Soczewica francuska o cennym smaku orzecha laskowego, odpowiednia do przepisów dla smakoszy;
  • drobno obrana soczewica (czerwona) – do azjatyckich specjałów, przecierów i klopsików z soczewicy; gotuje szybko i nadaje przyjemny słodki smak;
  • Soczewica „Beluga” – drobna, błyszcząca i czarna, o delikatnej skorupce i dużej zawartości przeciwutleniaczy, odpowiednia do specjałów kulinarnych.

Ciecierzyca podczas postu

Ciecierzyca to tradycyjny produkt na bułgarski stół, choć wciąż niedoceniany. Tak naprawdę jest pełna witamin i minerałów, nasyconych i nienasyconych kwasów tłuszczowych, które mogą dostarczyć organizmowi większość niezbędnych pierwiastków, co jest bardzo ważne w czasie postu. Jest również bogate w łatwostrawne białka, które doskonale zastępują białka mięsne. Polecamy włączyć ją do swojego menu za pomocą pakowanej ciecierzycy lub ciecierzycy Krina w puszkach, które są jeszcze łatwiejsze w przygotowaniu i gotowe do dodania do sałatek i przystawek.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *