Jestem lekarzem i to jest ten słynny jogurt, którego proszę moich pacjentów, aby nigdy nie pili w Hiszpanii

Zawsze nim był bardzo wszechstronne jedzenie, zwykle jadany jako deser do lunchu i kolacji, ale także stanowiący część bardziej wyszukanych dań w przepisach z gastronomii wielu krajów. W Hiszpanii mamy do dyspozycji wiele odmian tych produktów mlecznych, a ich spożywanie jest znacznie łatwe i ekonomiczne.

Jednakże, nie wszystkie jogurty są takie same. Nie powinniśmy patrzeć tylko na jego egzotyczny wygląd, a tym bardziej na cenę. Jak zawsze powtarzam: trzeba wiedzieć, jak wybrać. Rzeczywistość jest taka, że ​​niektóre metody etykietowania i marketingu w supermarketach nie ułatwiają tego. Dlatego dzisiaj przeanalizujemy, która z najgorszych opcji byłaby najgorsza przy zakupie jogurtu w supermarkecie.

Najgorszy jogurt: wyeliminuj go ze swojej diety

Jak już wiemy, rola produktów mlecznych w Hiszpanii jest kluczowa. Nasz kraj ma szczęście, że dysponuje wysokiej jakości lokalnym mlekiem i jego przetworami. Ale, jak przewidywaliśmy, przemysł spożywczy udaje nam się sprzedać nam trochę tego „nabiału”. niewątpliwie należy je tak nazywać. Oryginalna receptura, którą spożywano od tysiącleci, została wypaczona, a produkty te stały się bogate w cukry i inne dodatki, których powinniśmy unikać w naszej diecie.

[]

Potwierdziły to badania przeprowadzone w ubiegłym roku 2018 przez zespół Bernadette Moore ze Szkoły Nauk o Żywności i Żywieniu Uniwersytetu im. Uniwersytet w Leeds w Zjednoczonym Królestwie. Przeanalizowali 921 jogurtów różni się od supermarketów w ich kraju, dochodząc do uderzającego, ale nie zaskakującego wniosku: więcej niż 90% Zawierały większą ilość cukru niż zalecana.

Dodatkowo jogurty te sklasyfikowano jako „odtłuszczone”, „z owocami” lub „o niskiej zawartości tłuszczu”. Co ciekawe, jogurty „naturalne” lub „greckie”. osiągnęły wymagany poziom cukru zalecane przez WHO (5 gramów lub mniej na porcję). Musimy także wziąć pod uwagę inne oszustwo: jogurty Pod tym hasłem po raz kolejny można ukryć nadmiar cukru lub nadmiar sztucznych słodzików.

Pierwszy przypadek już omawialiśmy. Jeśli chodzi o słodziki, nie powinniśmy ich nadużywać, ponieważ powiązano je ze zmianami w mikrobiomie jelitowym. Jej słodki smak powiązano ze wzrostem spożycia kalorii w ciągu dnia. Tak, będą to jogurty mniej kaloryczneale mogą być niezadowalające oszukiwanie samego siebie przez resztę dnia.

Z ich strony są Jogurty smakowe z kawałkami owoców, dżemem lub miodem. Ponownie, są to sztuczki mające na celu poprawę smaku, ale wyrządzają nam krzywdę. Smaki nie pochodzą z dodanych małych kawałków owoców, ale znowu z nadmiaru cukrów, dżemów i towarzyszących im substancji słodzących. Ponadto jogurty smakowe zawierają dodatki poprawiające ich konsystencję, aromat i smak. Są zatem A ultraprzetworzone książki.

Wreszcie są jogurty, które to mają trzykrotnie więcej kalorii w porównaniu do jogurtu naturalnego. Standardowy jogurt naturalny zawiera zwykle około 55-60 kcal, natomiast jogurt grecki ma średnio około 120 kcal. Ma jednak aż 160 kcal na 100 gramów ze względu na śmietankę i dużą zawartość cukru. Właściwie do 15% jogurtu greckiego straciatella stanowi cukier.

Aby, Ten ostatni przypadek byłby najgorszym z najgorszych jogurtów Co powinniśmy spożywać. Jogurt grecki o smaku Straciatella ma wszystkie czerwone flagi, których należy unikać w jogurcie:

– Nadmiar cukru.

– Nadmiar niepotrzebnych kalorii.

– Nadmiar śmietany, należy sklasyfikować jako „grecki”, ale nie będący zdrowym jak naturalny jogurt grecki.

– Małe kawałki stracciatelli, żeby była bardziej atrakcyjna, ale mniej zdrowa.

– Aromaty, a co za tym idzie dodatki do żywności poprawiające jej smak i konsystencję.

Śledź tematy, które Cię interesują

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *