Czas gotowania: 60 minut
rodzaj dania: Obiad
kuchnia: międzynarodowa
Domowa toba to smaczne, tradycyjne danie. Podawana jest szczególnie w okresie ferii zimowych, jako przystawka z innymi kiełbaskami wieprzowymi, z sosem musztardowym lub chrzanowym. Oto przepis na najlepszy domowy podudek. Otrzymasz pyszne danie, idealne na święta.
Domowe udko podawane z ostrymi sosami / Shutterstock
Domowy podudek ma pyszny smak, miękką i chrupiącą konsystencję, jest spójny i ma wyjątkowy wygląd. To idealne danie na świąteczny stół. Pokrojona w cienkie paski, w towarzystwie pikli, ogórków, cebuli lub innych warzyw w occie dla kontrastu smaków, może być królową przystawek.
Można nawet włożyć inne kiełbaski i różne sery. Świetnie komponuje się z nieco ostrzejszymi sosami, ale także z .
Domowe podudzie ma mieszankę różnorodnych tekstur, dzięki czemu jest pyszne i popularne jako dodatek do świątecznych posiłków.
Sposób przygotowania
Mięso, mysz i narządy dobrze myjemy i gotujemy w osolonej wodzie. Dodać warzywa i przyprawy. Te ostatnie można umieścić w specjalnej torbie, którą można później wyjąć.
Jak zrobić domowy przepis na udko
Gdy mięso będzie już ugotowane i wystarczająco miękkie, wyjmij je z garnka i poczekaj, aż ostygnie. Mięso oddzielamy od kości i kroimy na małe kawałki. W garnku przechowujemy sok, w którym gotowało się mięso. Za pomocą spieniacza usuwane są wszelkie zanieczyszczenia. Aby uzyskać możliwie najczystszy sok, przecedź go przez delikatną gazę.
Umyj dokładnie żołądek i nogi wieprzowe w kilku wodach i sprawdź, czy nie są połamane. Następnie napełnia się je mięsem i sokiem, w którym mięso się gotowało.
Zawiąż koniec ciasno sznurkiem kuchennym i umieść tacę. Umieszcza się je w głębokiej blasze piekarnika, do której dodaje się resztę soku. Włącz piekarnik na 80°C i pozostaw bęben na około dwie godziny, obracając go w połowie.
Następnie dociska się go do drewnianego dna, na którym umieszcza się ciężar maksymalnie dwóch kilogramów. Schłodzić przez noc. Następnie można go palić, jeśli istnieje taka możliwość.
Przydatne triki na najlepszy domowy bęben
Domowy bęben wymaga wykonania kilku kroków, aby wyjść tak, jak robiły to nasze babcie. Nie tylko szanowali, ale także mieli szereg trików, aby było smacznie i spójnie.
Wybieraj różnorodne rodzaje wieprzowiny zawierające zarówno mięso, jak i tłuszcz, aby uzyskać zrównoważoną konsystencję i bogaty smak. Używaj także myszy, ale także świńskich łapek, ponieważ są bogate w żelatynę i pomogą lepiej związać bęben.
Mięso podgotować w (cebula, czosnek, liść laurowy, tymianek, pieprz) dla nadania mu aromatu i smaku. Jeśli chcesz, możesz dodać także słodką lub wędzoną paprykę, kilka goździków, a nawet gałkę muszkatołową. Mięso powinno być gotowane do bardzo miękkości, aby można było je łatwo zmielić. Następnie pokroić na kawałki odpowiedniej wielkości, najlepiej mniejsze.
Po umieszczeniu kompozycji w żołądku lub żołądku świni należy ją dobrze docisnąć, aby usunąć pęcherzyki powietrza i uzyskać zwarty bęben. Pozwól mu całkowicie ostygnąć i odpocznij przed pokrojeniem, aby smak mógł się ustabilizować.
Domowe podudzie lepiej przechowywać w lodówce i można je spożywać przez kilka dni po przygotowaniu. Dla zachowania świeżości zaleca się przykryć folią lub umieścić w hermetycznym pojemniku.