Jak sprawić, by tradycyjny stół noworoczny był zdrowszy – 5 zaleceń dietetyka





Nowy Rok coraz bliżej. Czy udekorowałeś już choinkę, kupiłeś wszystkie prezenty z listy i wybrałeś kreację sylwestrową? Czas więc pomyśleć o menu noworocznym. Zachowaj radę od rosyjskiej dietetyczki, kandydatki nauk chemicznych Anastazji Shalyapiny. Specjalista podpowiedział czytelnikom sb.by, jak sprawić, by świąteczny stół był nie tylko smaczny, ale i zrównoważony.


1. Zadbaj o to, aby oprócz gotowych sałatek na stole znalazł się talerz pokrojonych w plasterki warzyw. Niech warzywa będą w różnych kolorach. Po pierwsze taka „tęcza” w talerzu jest bardzo przydatna, a po drugie jest godną ozdobą stołu.

2. Spraw, aby Twoje zwykłe sałatki były mniej kaloryczne. Na przykład w Olivier zamiast gotowanej kiełbasy kroi się gotowane mięso: filet z kurczaka lub wołowinę. Aby ułatwić dressing, zastąp majonez kwaśną śmietaną lub jogurtem naturalnym. Nie jesteś gotowy na takie eksperymenty? Jest rozwiązanie: wymieszaj zwykły majonez z 10% kwaśną śmietaną.

Jeśli gotujesz śledzie pod futrem, nie smaruj każdej warstwy majonezem, ale zrób to po 2-3 warstwach. Bądźcie pewni: smak tradycyjnej sałatki noworocznej tylko na tym skorzysta!

Zwróć uwagę na sałatki z innymi dressingami. Na przykład oliwa z oliwek + sok z cytryny + musztarda. Pamiętaj, że różnorodność sałatek jest nieograniczona: wybieraj, próbuj, eksperymentuj.

3. Unikaj wędlin – preferuj pieczone mięso, gotowaną wieprzowinę, szynkę i różne rodzaje ryb. Przygotowując dania mięsne i rybne kieruj się zasadą „im prościej, tym lepiej”: piecz w piekarniku, korzystaj z grilla.

4. Lubisz kanapki z kawiorem? Następnie zamiast masła użyj lekkiego serka śmietankowego. Świetną opcją jest ricotta.

5. Na deser połóż talerz z różnymi owocami. Mogą to być jabłka, mandarynki, pomarańcze, kiwi, ananas, winogrona, gruszki. Nawiasem mówiąc, jeśli chcesz i umiejętnie, możesz zrobić kompozycję z owoców w postaci eleganckiej choinki.

Jeśli planujesz upiec, spróbuj przygotować go samodzielnie: w ten sposób będziesz dokładnie znać skład, ilość użytych składników i będziesz w stanie dostosować słodkość niewielką ilością cukru lub suszonych owoców. Zwróć uwagę na serowe wersje zapiekanek i babeczek. Proste desery z twarogu, jagód i żelatyny są również odpowiednie na noworocznym stole.

Zdjęcie: freepik.com

Wcześniej my napisał o zaletach i szkodach popularnych przypraw, przypraw i przypraw.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *