W całym społeczeństwie wzrasta troska o utrzymanie zdrowia, mając świadomość, że prowadzenie zdrowego trybu życia jest niezbędne w przypadku problemów zdrowotnych, a także przyczynia się do cieszenia się lepszym samopoczuciem zarówno obecnie, jak i w przyszłości.
W tym sensie istnieje superfood, taki jak orzechy laskowe, które są typowe dla Bożego Narodzenia i mają więcej potasu niż banany i więcej witaminy E niż awokado, a ponadto oferują niezliczone korzyści dla naszego zdrowia. Poniżej analizujemy, co badania naukowe ujawniają na temat wielu korzyści.
Orzechy laskowe, superfood o wielu zaletach
Orzechy laskowe uznawane są przez ekspertów za superfood, gdyż przy ich regularnym spożywaniu można cieszyć się dużą ilością orzechów pochodzących z regionów półkuli północnej, takich jak Turcja, Włochy, Hiszpania czy Stany Zjednoczone.Regularne ich spożywanie niesie ze sobą wiele korzyści, dzięki bogatemu składowi odżywczemu.
Są znane ze swojej witaminy E, większej niż awokado, dwóch niezbędnych składników odżywczych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Potas jest niezbędny do regulacji ciśnienia krwi i równowagi płynów, podczas gdy witamina E jest kluczowym przeciwutleniaczem dla zdrowia skóry i układu odpornościowego.
W dziedzinie białek roślinnych, Orzechy laskowe są szczególnie bogate w argininę, aminokwas niezbędny do syntezy białek, korzystny dla zdrowia serca i przyrostu masy mięśniowej. Ponadto zawierają niezbędne minerały, takie jak żelazo, magnez i fosfor, niezbędne do utrzymania mocnych kości i prawidłowego funkcjonowania mięśni. Zawartość błonnika poprawia pasaż jelitowy i pomaga w kontroli wagi, podczas gdy tłuszcze, głównie jednonienasycone i wielonienasycone, sprzyjają zdrowiu układu krążenia.
Orzechy laskowe, choć bogate w kalorie, są pokarmem lekkim i o dużej wartości odżywczej, idealnym do uprawiania sportów wytrzymałościowych ze względu na dużą zawartość magnezu, potasu i witaminy E. Przydają się także przy zaparciach i są doskonałym źródłem składników odżywczych w dietach wegańskich , w tym spożycie wapnia. Dla kobiet w ciąży kluczowa jest zawartość kwasu foliowego rozwój cewy nerwowej płodu.
Jakby tego było mało, badanie naukowe z Harvard University of Public Health opublikowane w czasopiśmie „ Amerykański dziennik żywienia klinicznego było w stanie wykazać, że orzechy laskowe sprzyjają męskim funkcjom seksualnym, podobnie jak ma to miejsce w przypadku innych orzechów, takich jak migdały czy orzechy włoskie.
Czy orzechy laskowe tuczą?
Przez wiele lat na temat orzechów w ogóle krążyły różne mity, głoszące, że nie należy ich regularnie spożywać, gdyż „tuczą”. Jednak rzeczywistość jest taka Nie ma dowodów naukowych potwierdzających tę tezę, istnieje wiele badań, które wykazały, że spożywanie orzechów laskowych i innych pokarmów tego typu nie tylko nie prowadzi do przyrostu masy ciała, ale zapewnia wiele innych korzyści zdrowotnych.
Podobnie jak inne orzechy, orzechy laskowe są pokarmem o bardzo niskiej zawartości wody, co z kolei oznacza wzrost zawartości pozostałych składników odżywczych. Zatem z reguły jest to żywność bogata w błonnik, białka roślinne i kwasy tłuszczowe, a także wysoką koncentrację i witaminy, co wyjaśnia wysoką zawartość energii i lipidów, która charakteryzuje orzechy.
Ile orzechów laskowych powinniśmy jeść dziennie?
Badanie w Dziennik żywienia ocenili wpływ codziennego spożycia orzechów, w tym orzechów laskowych, na zdrowie układu krążenia. Wyniki wykazały, że spożywanie około 30 gramów tych orzechów dziennie Dostarcza nienasyconych tłuszczów, błonnika, niezbędnych witamin i minerałów, co jest korzystne dla zdrowia serca i serca.
Pomimo wysokiej zawartości tłuszczu i kalorii w badaniu stwierdzono, że umiarkowane spożycie orzechów laskowych w ramach zbilansowanej diety może poprawić zdrowie układu sercowo-naczyniowego, nie przyczyniając się do przyrostu masy ciała, dzięki czemu orzechy laskowe są zdrowym dodatkiem do codziennej diety.
Zastosowanie orzechów laskowych w kuchni
Orzechy laskowe w kuchni można obrabiać na trzy główne sposoby: surowe, gotowane lub prażone, dlatego są one bardzo cenionym składnikiem w dziedzinie pieczenia. W rzeczywistości jest szeroko stosowany jako składnik przetworów takich jak lody, nugat, marcepan, ciasta czy herbatniki, wiele z nich koncentruje się na Bożym Narodzeniu.
Jednak ich kulinarne zastosowania sięgają znacznie dalej, a to dzięki delikatnemu smakowi i chrupiącej konsystencji, dzięki czemu idealnie nadają się do takich dań uzupełniaj sałatki i nadaj im gorzkiego akcentu. W tym przypadku zaleca się dodanie lekko przypieczonego, aby jeszcze bardziej wzmocnić jego smak.
Niezależnie od sposobu wykorzystania czy spożycia jest to orzech o wielorakim zastosowaniu w kuchni i ogromnych walorach zdrowotnych. Ponadto jest to produkt o absolutnie rozpoznawalnym smaku, lekko słodki i doskonale komponujący się z wieloma innymi smakami, np. z czekoladą, której towarzyszy w dużej liczbie deserów i słodyczy.
Śledź tematy, które Cię interesują