Cozonac opleciony makiem i rodzynkami, zapiekany w kształcie korony

Opcjonalnie po polewie tort można udekorować posiekanymi pistacjami / Profimedia Images

Ciasto na to ciasto jest klasyczne, z dodatkiem jajek i masła. Całość dobrze zagniatamy, następnie pozostawiamy do wyrośnięcia na godzinę w misce i kolejne 35-40 minut po uformowaniu. Ciekawe jest nadzienie makowe. Ma kremową konsystencję, a dodane rodzynki dodają dodatkowego smaku i tekstury. A jeśli dodasz jeszcze kilka grubo zmielonych orzechów laskowych lub włoskich, pyszność będzie gwarantowana.

Aby uzyskać jeszcze bardziej spektakularny wygląd, upiecz cozonac w formie korony, w kształcie gugulufa. To ten okrągły, wysoki fason ze średnim krojem i ukośnymi rozcięciami. W takiej formie można przygotować przepisy na słodkie ciasta, ale także ciasta na przystawki.

Odkryj także przepis na pieczony w formie guguluf. Idealnie nadaje się na słodkie chwile spędzone w gronie rodziny i przyjaciół. A poniżej podajemy przepis na cozonac warkoczowy z makiem i rodzynkami, zapiekany w kształcie korony.

Sposób przygotowania

Aby odnieść sukces, najpierw doprowadź wszystkie składniki do temperatury pokojowej. Dobre ciasto jest dobrze zagniecione, jeśli użyte składniki nie są bardzo zimne.

Jak przygotować ciasto na warkocz makowy i rodzynkowy

W misce wymieszaj ciepłe mleko, drożdże i łyżkę cukru. Dobrze wymieszaj, aż drożdże i cukier się rozpuszczą, a mieszanina stanie się jednorodna.

Do miski miksującej przesiej mąkę, a pośrodku niej utwórz głębokie wgłębienie. Umieść tam mieszaninę mleka i drożdży. Przykryj miskę czystą ściereczką i pozostaw ją w ciepłym miejscu bez przeciągów na 12-15 minut.

Weź kolejną miskę i wymieszaj w niej jajka z solą, cukrem i drobno startymi skórkami cytrusów. Dodaj tę mieszaninę do mieszaniny drożdży w misce z mąką. Następnie do miski wsyp całą mąkę i ugniataj, aż masa będzie zwarta.

Dzięki robotowi możesz ułatwić sobie pracę. Pod koniec wyrabiania dodać roztopione masło. Ponownie przykryj miskę ściereczką i odstaw ciasto do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na godzinę.

Odkryj także przepis na.

Jak przygotować kompozycję makową?

W rondelku zagotuj mleko i dodaj masło. Mieszać aż masło się rozpuści i masa będzie jednolita. Mak bardzo drobno zmiel i szybko wymieszaj z gorącym mlekiem. Dodaj cukier, mieszaj, aż się rozpuści, a następnie wyłącz ogień. Przykryj rondel pokrywką i poczekaj, aż masa makowa ostygnie. Po ostygnięciu dodać jajko i ujednorodnić kompozycję.

W celu uformowania cozonaku oplecionego makiem i rodzynkami należy ciasto podzielić na dwie równe części, a także kompozycję makową.

Posyp stół mąką i każdą część ciasta rozwałkuj na prostokątny arkusz o długości około 50 cm. Na arkuszach ciasta równomiernie rozłóż mak. Zwiń je, a następnie starannie spleć obie rolki.

Uplecioną bułkę ułożyć w naczyniu do pieczenia wysmarowanym masłem lub olejem. Przykryj formę ręcznikiem kuchennym i pozostaw ciasto do wyrośnięcia na kolejne 35-40 minut, przykryte ręcznikiem.

Rozgrzej piekarnik do 175 stopni Celsjusza. Przed włożeniem cozonaca do piekarnika należy zwiększać powierzchnię ciasta z miejsca na miejsce. Włóż blachę do piekarnika i piecz cozonac przez 50 minut w temperaturze 175 stopni Celsjusza.

Przygotuj sos karmelowy, którym posmarujesz bułeczki. Włóż do rondelka, dodaj cukier i poczekaj, aż się rozpuści. Dodaj masło i dobrze wymieszaj, aby również się roztopiło.

Za pomocą pędzla posmaruj pyszny gorący placek z makiem i rodzynkami sosem karmelowym. Wierzch można posypać posiekanymi pistacjami, orzechami włoskimi, laskowymi lub suszonymi owocami.

Jeśli masz ochotę na inne, ciekawsze przepisy na cozonac, możesz wypróbować przepis na .

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *