8 produktów spożywczych, które powodują szybsze starzenie się skóry i postarzanie Ciebie

Powiedzenie „jesteś tym, co jesz” odzwierciedla różne sposoby, w jakie nasze ciała komunikują się w zależności od tego, co jemy. Na przykład po długim lecie imprezowania i koktajli skóra staje się sucha i ziemista z powodu odwodnienia spowodowanego alkoholem.

Skóra jest naszym największym organem i niektóre pokarmy mogą powodować jej szybkie starzenie się i utratę elastyczności.

Oto lista pokarmów, które mogą zaszkodzić Twojej skórze.

1. Kawa

Chociaż większość ludzi zaczyna dzień od filiżanki kawy, aby się ożywić, może to być również powód do zmartwienia, jeśli sprzeciwiają się szybkiemu starzeniu się. Dzieje się tak dlatego, że kofeina, która naturalnie występuje w ziarnach kawy, odwadnia organizm, co prowadzi do wysuszenia skóry i jej starzenia.

Oprócz kofeiny niekorzystny dla skóry jest także cukier często łączony z kawą. Dlatego eksperci zalecają unikanie kofeiny i cukru, aby utrzymać nawilżenie skóry, a nawet zmniejszyć ryzyko raka skóry niebędącego czerniakiem.

2. Napoje słodzone

Napoje bogate w cukier, takie jak napoje gazowane i energetyczne, a także desery, również są przyczyną starzenia się skóry. Dzieje się tak, ponieważ mogą wywołać proces zwany glikacją.

Kiedy organizm zużywa więcej cukru, niż komórki są w stanie przetworzyć, nadmiar cząsteczek cukru łączy się z białkami, tworząc końcowe produkty zaawansowanej glikacji, czyli AGE, które uszkadzają kolagen w skórze – białko, które utrzymuje naszą skórę jędrną i zdrową. Dlatego lepiej ograniczyć ilość spożywanych słodkich napojów i częściej sięgać po butelkę wody.

3. Czerwone mięso

Tłuste czerwone mięsa, takie jak wołowina, wieprzowina i jagnięcina, generują wolne rodniki, czyli niestabilne cząsteczki, które mogą przyspieszać proces uszkodzenia komórek i wpływać na produkcję kolagenu w skórze.

Zaleca się trzymanie się drobiu i unikanie przetworzonych mięs, takich jak bekon, hot dogi, kiełbaski i pepperoni, ponieważ zawierają one dużo sodu i tłuszczów nasyconych, które powodują stany zapalne i odwodnienie.

Wybieraj chudsze mięsa, takie jak kurczak i indyk, które są pełne aminokwasów i pomagają w produkcji kolagenu. Innymi tańszymi zamiennikami są jajka i fasola.

4. Agawa

Agawa jest znana jako lepszy i zdrowszy substytut cukru; ale zawiera 90% fruktozy. Ten rodzaj cukru rozkłada się tylko w wątrobie, a gdy wątroba jest przeciążona, uszkadza komórki i negatywnie wpływa na skórę.

5. Syrop kukurydziany o wysokiej zawartości fruktozy

Syrop kukurydziany o wysokiej zawartości fruktozy stosowany jest głównie jako słodzik wielu napojów bezalkoholowych i napojów owocowych. Wpływa również na zdolność organizmu do wykorzystania miedzi, która jest kluczem do produkcji kolagenu. Zawiera również kalorie i może narazić osobę na ryzyko cukrzycy lub problemów z sercem.

6. Pikantne jedzenie

Niektórzy ludzie uwielbiają pikantne jedzenie, ale ciepło przypraw powoduje puchnięcie naczyń krwionośnych i ryzyko ich pęknięcia, co powoduje fioletowe plamy na twarzy.

U kobiet w okresie menopauzy cierpiących na trądzik różowaty pikantne potrawy mogą powodować zapalenie skóry. Również pot powstały w wyniku temperatury zmieszany z bakteriami może powodować wysypkę.

7. Margaryna

Używanie margaryny, która zwykle zawiera tłuszcze trans, może wpływać na skórę i ogólny stan zdrowia na wiele sposobów. Tłuszcze trans powodują wysoki poziom cholesterolu i powodują stany zapalne prowadzące do chorób serca lub udarów.

Zdrowszą alternatywą byłoby awokado i oliwa z oliwek. Są bogate w przeciwutleniacze przeciwdziałające efektom starzenia i są pyszne z sałatkami lub po prostu smarowane chlebem.

8. Wafle ryżowe

Chociaż wafle ryżowe są znane jako zdrowa przekąska, mają wysoki indeks glikemiczny, co powoduje wysoki poziom cukru we krwi. To kolejny akcelerator starzenia. Zamiast jeść wafle ryżowe, zdrowszą i przyjazną dla skóry kombinacją przekąsek jest papryka z hummusem. Czerwona papryka jest bogata w witaminę C, która jest dobra dla skóry, a ciecierzyca, kluczowy składnik hummusu, jest bogata w przeciwutleniacze.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *