Tort z piernikowymi blatami, idealny na świąteczny stół

Jeśli szukasz przepisu na ciasto, specyficznego dla ferii zimowych, oferujemy Ci przepis na ciasto z piernikowymi wierzchami, pyszne i efektowne.

Tort udekorowany jest w duchu ferii zimowych figurkami piernikowymi / Shutterstock

Pierniki stały się już tradycją świąt zimowych w niemal wszystkich kuchniach świata. Dzięki zróżnicowanej palecie smaków, kształtów i faktur przepisy na pierniki są prawdziwym wyzwaniem dla całej rodziny. Krojenie i dekorowanie pierników to bardzo kreatywne zajęcia, zwłaszcza dla dzieci. Najpopularniejsze kształty pierników to: dekorowane drzewko, renifer, bałwanek, but, sanie, domek, gwiazdki i inne.

Jeśli chcesz, aby maluchy miały jeszcze więcej przygód w kuchni, motywem przewodnim może być coś innego niż Boże Narodzenie. Inspiracją mogą być kreskówki, które oglądają najmłodsi.

Oprócz słynnych biszkoptów można je przygotować także w formie ciasta. Poniżej znajdziesz przepis na ciasto z piernikowymi blatami, idealne na świąteczny stół.

Sposób przygotowania

Do przygotowania ciasta piernikowego potrzeba 5 blatów, które piecze się osobno. Nie zaleca się pieczenia jednego blatu i dzielenia go na 5 części ze względu na lekko kruchą konsystencję. Przygotuj dwie lub trzy okrągłe formy do ciasta i wyłóż je papierem pergaminowym. W piekarniku można piec 2 lub 3 blaty jednocześnie.

Kroki na ciasto piernikowe

Przed przygotowaniem włącz piekarnik na 180 stopni Celsjusza.

Następnie oddziel białka od żółtek. Posyp białka solą i mieszaj, aż zaczną się pienić. Do drugiej miski włóż miękkie masło i wymieszaj je z cukrem. Dodać żółtka, następnie śmietankę wymieszaną z wodorowęglanem. Zhomogenizować kompozycję, następnie dodać miód wymieszany z mieszanką przypraw do pierników. Po każdym dodanym składniku homogenizuj kompozycję.

Mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao przesiać przez sito. Stopniowo dodawaj tę mieszaninę do kompozycji na blaty. Następnie delikatnie wmieszaj bezę z białek. Z powstałej kompozycji upieczesz pięć blatów o średnicy 22 cm przez 20 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.

Jak zrobić krem ​​mascarpone

Na łaźni parowej umieść 300 ml podgrzanej płynnej śmietanki i rozpuść w niej białą czekoladę. Intensywnie mieszać w celu homogenizacji. Pozostawić masę do ostygnięcia, następnie wymieszać ją z mascarpone. Resztę śmietanki ubijaj, aż będzie gęsta.

Dodajemy cukier i energicznie mieszamy, aż krem ​​stanie się sztywny. Śmietankę łączymy z kremem mascarpone, dodając po trochu. Aby zaakcentować smak, dodaj szczyptę soli.

Aby złożyć pyszne ciasto piernikowe, rozsmaruj krem ​​pomiędzy ciastami i na wierzchu. Ciasto należy przechowywać w lodówce przez co najmniej 6-8 godzin, następnie można je porcjować.

Udekoruj ciasto suszonymi owocami lub innymi składnikami charakterystycznymi dla świąt zimowych.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *