Okazuje się, że folia aluminiowa nie jest idealna do przechowywania resztek jedzenia. Oto dlaczego i czego powinieneś użyć zamiast tego.
Resztki w lodówce zwykle przechowują się do czterech dni, jeśli są prawidłowo przechowywane. Jak podaje Reader’s Digest, dla większości osób przykrycie talerza folią spożywczą i włożenie go do lodówki to szybki i łatwy sposób przechowywania żywności.
Dlaczego nie należy używać folii aluminiowej do przechowywania resztek jedzenia?
Tak jak my potrzebujemy powietrza do oddychania, tak bakterie potrzebują powietrza do rozwoju. Niektóre bakterie, takie jak gronkowce i Bacillus cereus, które powodują choroby przenoszone przez żywność, wytwarzają toksyny, które nie są niszczone przez wysokie temperatury gotowania. Gdy gorące naczynie pozostawi się w temperaturze pokojowej na dłużej niż dwie godziny, bakterie szybko się rozmnażają.
Używanie folii aluminiowej do przykrycia żywności niesie ze sobą takie samo ryzyko, ponieważ nie chroni ona całkowicie żywności przed powietrzem. „Gdy jest powietrze, pozwala ono na szybszy rozwój bakterii, dlatego naprawdę musisz zaopatrzyć się w odpowiednie pojemniki i dobrze je zapakować” – mówi Lindsey Malone, dyplomowana dietetyczka w Cleveland Clinic.
Jeśli często musisz przechowywać resztki z lunchu i kolacji, oto kilka wskazówek, jak je bezpiecznie zapakować:
- Zawsze zamykaj je w płytkich, szczelnych pojemnikach, aby przyspieszyć proces chłodzenia i zapobiec rozwojowi bakterii w żywności.
- Pamiętaj, aby przechowywać żywność w lodówce w ciągu dwóch godzin, zanim bakterie ją zniszczą. Produkty mleczne i mięsne są szczególnie podatne na rozwój bakterii, co po raz kolejny pokazuje, jak ważne jest stosowanie hermetycznych pojemników na wszelkie resztki jedzenia.
- Wyrzuć jedzenie, które leżało dłużej niż dwie godziny.
- Uważaj, jakich produktów nie należy wkładać do lodówki.
„Jeśli zostało Ci dużo jedzenia, najmądrzejszym rozwiązaniem będzie włożenie jego części do lodówki, a następnie szczelne zapakowanie w hermetyczne pojemniki i włożenie do zamrażarki” – mówi Malone. „A kiedy będziesz gotowy do jedzenia, po prostu to wyjmij”.
W czym bezpiecznie przechowywać resztki jedzenia?
Bezpieczne przechowywanie resztek jedzenia oznacza znalezienie pojemników wysokiej jakości. Jeszcze lepiej, wybieraj ekologiczne pojemniki wielokrotnego użytku wykonane ze szkła, silikonu przeznaczonego do kontaktu z żywnością i plastiku wielokrotnego użytku. Mogą zaoszczędzić pieniądze, a także chronić resztki przed zepsuciem.