Pyszne przepisy na naleśniki o niskiej zawartości węglowodanów

Naleśniki Z Kalafiorem

4 porcje

5 g węglowodanów

500 g startego kalafiora

3 jajka

1/2 startej cebuli

szczypta soli

2 szczypty czarnego pieprzu

110 g masła

Jajka ubić i polać kalafiora. Dodać cebulę i wymieszać. Doprawić solą i czarnym pieprzem. Rozgrzej olej, smaż naleśniki z każdej strony po 5 minut, uważając, aby ich nie spalić. Podawać z serem i warzywami.

Naleśnik z boczkiem w piekarniku

4 porcje

5 g węglowodanów

100 g boczku drobno posiekanego

1/2 cebuli drobno posiekanej

2 łyżki stołowe. masło

4 jajka

1 łyżeczka bita śmietana

1/2 łyżeczki twarożek

1/2 łyżeczki mąka migdałowa

1 łyżka. Łuska

1 łyżeczka proszek do pieczenia

szczypta soli

1 łyżka. drobno posiekana natka pietruszki

1 Rozgrzej piekarnik do 175°C. Rozgrzewamy oliwę i dodajemy cebulę i boczek. Smażyć, aż cebula będzie miękka, a boczek chrupiący.

2 Jajka ubić, twarożek i śmietanę. Dodać mąkę, łuskę, proszek do pieczenia i sól. Odstawić na kilka minut. Ciasto wlać do natłuszczonej formy i posypać boczkiem i cebulą. Piec przez 20-25 minut lub do momentu upieczenia.

Naleśniki kokosowe

4 porcje

3 g węglowodanów

6 żółtek

6 białek

1/2 łyżeczki mąka kokosowa

3/4 łyżeczki mleko kokosowe

2 łyżki stołowe. olej kokosowy

szczypta soli

1 łyżeczka proszek do pieczenia

1 Białka ubić z solą. W osobnej misce wymieszaj żółtka z mlekiem kokosowym i masłem. Dodać mąkę i proszek do pieczenia. Mieszaj, aż będzie gładka.

2 Ostrożnie dodaj białka do mieszanki. Odstawić na 5 minut, na średnim ogniu rozgrzać olej kokosowy lub krowi i smażyć naleśniki. Podawać z roztopionym masłem i świeżymi jagodami.

Francuskie naleśniki

4 porcje

4 g węglowodanów

8 jaj

2 łyżeczki bita śmietana

1/2 łyżeczki wody

szczypta soli

2 łyżki stołowe. Łuska

85 g mąki

1 Jajka dobrze ubić ze śmietaną, wodą i solą. Ostrożnie dodawaj łuskę, ciągle mieszając, aż do uzyskania gładkiego ciasta. Odstawić na 10 min.

2 Rozgrzać olej na średnim ogniu i smażyć naleśniki.

Naleśniki Maryi

1 naleśnik

2 g węglowodanów

15 g boczku

2 jajka

2 łyżki stołowe. mleko orzechowe

1 łyżeczka syrop klonowy

1 łyżeczka cynamon

2 łyżki stołowe. olej kokosowy

Boczek zmiksować, dodać resztę składników i zmiksować na gładką masę.

Rozgrzej patelnię na średnim ogniu i dodaj olej kokosowy. Wlać 1/4 łyżeczki. ciasta w okrągły kształt. Smaż około 2 minut i przewróć na drugą stronę. Powtórzyć z pozostałą ilością produktów.

Naleśniki Z Borówkami

4 porcje

7 g węglowodanów

6 jaj

110 g serka śmietankowego

85 g roztopionego masła

2/3 łyżeczki mąka migdałowa

2/3 łyżeczki otręby owsiane

2 łyżeczki proszek do pieczenia

skórka z połowy cytryny

szczypta soli

85 g świeżych jagód

1 Ubić jajka, serek śmietankowy i roztopione masło. Resztę składników wymieszać bez jagód i dodać do masy jajecznej. Odstawić na kilka minut.

2 Na średnim ogniu rozgrzej olej i nałóż część ciasta. Na 2 minuty przed zdjęciem naleśnika z ognia posypujemy jagodami, nie wciskając ich zbyt mocno w ciasto. Odwróć naleśnik i smaż, aż będzie gotowy. Podawać z bitą śmietaną.

Naleśniki z serkiem śmietankowym

4 porcje

7 g węglowodanów

226 g serka śmietankowego

2 łyżki stołowe. pesto z bazylii

2 łyżki stołowe. Oliwa z oliwek

1/2 czerwonej cebuli pokrojonej w cienkie plasterki

5 jaj

250 g twarogu

szczypta soli

1 łyżka. Łuska

2 łyżki stołowe. masło

1 Wymieszać serek śmietankowy, 1 łyżka. oliwa z oliwek i pesto. W drugiej misce ubij jajka, twarożek, sól i łuskę. Odstaw masę naleśnikową na 10 minut.

2 Rozgrzej olej na średnim ogniu i smaż naleśniki jeden po drugim. Podawać z dużą ilością mieszanki serka śmietankowego, posypać cebulą i pozostałą oliwą z oliwek.

Więcej praktycznych informacji, pyszne oferty, spotkania z blogerami kulinarnymi i ekspertami zdrowego odżywiania znajdziesz na naszej stronie na Facebooku

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *