Od arsenu do ołowiu: według lekarzy rakotwórcza żywność, którą codziennie jemy w Hiszpanii

Problem nie jest nowy, ale jego badania i zainteresowanie są coraz większe. Raport Kongresu Stanów Zjednoczonych z 2021 r. podniósł już alarm, szczegółowo opisując wysoki poziom tych toksycznych substancji wykrytych w żywności dla dzieci. Skończyło się na tym, że zostały one usunięte z supermarketów.

Teraz dwa nowe badania zaprezentowane na dorocznej konferencji Society for Risk Analysis (SRA) 2023 dostarczyły więcej informacji na temat związku między narażeniem na metale ciężkie z żywności a różnymi zagrożeniami dla zdrowia. Obejmują one od nowotwory na choroby układu krążenia.

Żywność i metale: co wiemy

Wiadomo, że rośliny spożywcze mogą absorbować metale ciężkie ze skażonej gleby, wody i powietrza. W efekcie znajdują się w nim śladowe ilości niebezpiecznych metali ciężkich (ołów, arsen i kadm) w popularnych produktach spożywczych, takich jak płatki zbożowe i szpinak.

[]

Z tego powodu Felicia Wu, naukowiec z Michigan State University i prezes SRA, przedstawiła wyniki dwa z badań którym przemawia na corocznym zebraniu stowarzyszenia. W pierwszej oceniano ryzyko zdrowotne wynikające z narażenia z dietą na ołów, arsen i kadm; W drugim A ocena ilościowa ryzyka raka po ekspozycji na arsen.

Ryzyko narażenia

Naukowcy zebrali dane nt spożycie dietetyczne każdego metalu z różnych źródeł. Dokonano tego na podstawie próbek żywności i wody oraz w oparciu o wcześniejsze badania i raporty. Dane przeanalizowano w celu określenia siły związku między narażeniem z dietą a potencjalnymi niekorzystnymi skutkami zdrowotnymi, zarówno nowotworowymi, jak i nienowotworowymi.

On Ołów Występuje powszechnie w starej farbie, rurach i zanieczyszczonej glebie. DO poziom jedzeniamożna to wykryć bulwy jak , ale są też badania, w których wykryto go w żywności takiej jak lub . W tym badaniu ołów został powiązany z umiarkowanie wysokim ryzykiem raka płuc, nerek, pęcherza moczowego, żołądka i mózgu.

Ponadto wiązało się to również ze zwiększonym umiarkowanie wysokim ryzykiem nienowotworowych chorób krwi, chorób układu rozrodczego oraz chorób neurologicznych, nerek i układu oddechowego.

On arsenze swojej strony występuje jako substancja zanieczyszczająca wodę pitną, żywność i glebę. Arsen można znaleźć w RyżOn pszenica i zielone liściaste warzywa, między innymi przykładami. W tym przypadku arsen zostałby również powiązany ze zwiększonym ryzykiem raka skóry, pęcherza moczowego, płuc, nerek i wątroby. Stwarza także większe ryzyko wystąpienia chorób skóry, serca, chorób immunologicznych, neurologicznych, rozrodczych i nerek.

On kadmZ drugiej strony występuje w żywności takiej jak orzechy, ziemniaki, nasiona, zboża, zielone warzywa liściaste, gorzka czekolada i w dymie tytoniowym. Jest to także metal ciężki występujący w nawozach i emisjach przemysłowych. W tym przypadku kadm wiązał się z umiarkowanie wysokim ryzykiem raka prostaty, nerek, pęcherza moczowego, piersi, trzustki i endometrium, a także umiarkowanie wysokim ryzykiem chorób nerek, chorób rozrodczych, immunologicznych i neurologicznych.

W tym drugim przypadku stwierdzono, że niemowląt i małych dzieci od 6 miesięcy do 5 lat bardziej narażeni na działanie tego metalu ciężkiego poprzez żywność taką jak ryż, szpinak, owies, jęczmień, ziemniaki i pszenica. Średnie narażenie na kadm niektórych z tych dzieci przekroczyło maksymalny tolerowany poziom ustalony przez władze odpowiedzialne za ochronę zdrowia.

Arsen i rak pęcherza moczowego, płuc i skóry

W drugim badaniu Wu i jego współpracownicy zmierzyli ryzyko raka związane z ekspozycją na arsen. Przeprowadzono wyczerpujący przegląd dowodów naukowych w poszukiwaniu odpowiednich badań dotyczących skażenia nieorganiczny arsen obecne w różnych produktach spożywczych.

Potencjalne ryzyko nowotworu określono na podstawie danych dotyczących zawartości arsenu w żywności. Dane te uzyskano od agencji regulacyjnych, takich jak FDA i Departament Rolnictwa Stanów Zjednoczonych.

Według ich wstępnych szacunków każdego roku dochodzi do ponad 6000 dodatkowych przypadków raka pęcherza moczowego i płuc oraz ponad 7000 przypadków raka skóry, które można przypisać spożyciu nieorganicznego arsenu. Wśród produktów spożywczych, które wiązały się z większym ryzykiem zachorowania na nowotwory, znalazły się: ryż, pszenica i zielone warzywa liściaste.

Śledź tematy, które Cię interesują

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *