Lekarz: Pokarmy poprawiające sytuację w przypadku alergii!

Nagłe zmiany klimatyczne i wahania temperatury powietrza często powodują splot różnych typów dolegliwości alergicznych, takich jak na przykład nieżyt nosa i astma. Powszechnie wiadomo, że wraz z nadejściem wiosny pojawiają się różnego rodzaju podrażnienia wywołane pyłkami unoszącymi się w powietrzu. Jesienią wciąż suchy klimat powoduje powikłania oddechowe. W takich warunkach można spożywać pokarmy zawierające witaminy i minerały, które mogą poprawić ich odporność. Sprawdź je dokładnie i z dobrym skutkiem możesz włączyć je do swojej diety.

Tutaj jest kilka z nich.

Med

Więcej:

Oczywiście miód przemysłowy nie ma tych samych właściwości, co produkt wytwarzany w małych gospodarstwach i pasiekach bez dodatków konserwujących. Do zalet domowego miodu należy zwiększona zawartość pierwiastków żelaza i miedzi, które działają antybakteryjnie oraz cennych flawonoidów przeciwutleniających.

Ryba

Omega-3 to kwas tłuszczowy obecny w rybach, takich jak łosoś i tuńczyk – substancja ta jest dobra dla zdrowia układu krążenia i lepszego wzroku. Jeśli chodzi o odporność, niemieckie badanie opublikowane w europejskim czasopiśmie naukowym Journal of Clinical Nutrition informuje nas, że przyjmowanie związku pomaga zmniejszyć ryzyko gorączki.

Papryka i cebula

Więcej:

Kwercetyna jest flawonoidem, który pomaga przeciwdziałać i redukować reakcje na patogenny czynnik histaminę. Ponadto substancja wykazuje działanie przeciwzapalne, przeciwnowotworowe i przeciwwirusowe.

Czerwone owoce

Oprócz zawartości wielu witamin, czerwone owoce w ogóle i w zasadzie mają działanie antyoksydacyjne, co skutecznie pomaga w walce z wolnymi rodnikami obecnymi w organizmie. Na przykład truskawki zawierają witaminę C, która pomaga kontrolować reakcje alergiczne.

Żółtko jaja

Więcej:

Czy słyszałeś, że składniki odżywcze w jajach skoncentrowane są w żółtku? Podczas gdy białko jaja dostarcza nam białka, żółtko wypełnia nas zdrowymi tłuszczami i witaminą D, które poprawiają pracę płuc.

Kiwi

Wiele osób uważa, że ​​głównym źródłem witaminy C są owoce cytrusowe – nie należy jednak zapominać, że kiwi jest również bogate w ten pierwiastek śladowy, zdolny do zwalczania reakcji histaminowych w organizmie. Owoce kiwi pomagają również przy kaszlu i kichaniu.

Jogurt z pałeczkami kwasu mlekowego

Więcej:

Pokarmy probiotyczne doskonale nadają się do zwalczania alergii, ponieważ pomagają zmniejszyć stan zapalny w organizmie, a także sprawiają, że nasz organizm jest bardziej odporny na same alergeny.

Ananas

Owoc zawiera enzym zwany bromelainą, który może łagodzić podrażnienia spowodowane chorobami alergicznymi, takimi jak astma. Ponadto obecność witaminy C w ananasach korzystnie wpływa również na układ odpornościowy.

Orzechy i nasiona

Więcej:

Podobnie jak ryby, niektóre orzechy są bogate w kwasy omega-3, pierwiastek pomagający zapobiegać różnym chorobom. Ponadto zazwyczaj zawierają pełny pakiet minerałów. Na przykład owies jest bogaty w selen, który pomaga hamować reakcje alergiczne.

Brokuły i kalafior

Brokuły i kalafior charakteryzują się dużą zawartością flawonoidów i kwercetyny, dzięki czemu wykazują zdolność zwalczania stanów zapalnych w organizmie i ochrony układu odpornościowego.

Jabłka

Angielskie przysłowie głosi: „Jedno jabłko dziennie trzyma lekarzy z daleka”, ponieważ przeciwutleniacze zawarte w tych owocach chronią płuca i ułatwiają funkcjonowanie układu oddechowego. Dlatego jabłka pomagają w leczeniu astmy i innych chorób przewlekłych.

Warzywa liściaste

Ciemniejsze produkty liściaste, takie jak szpinak i jarmuż, zawierają magnez, który pomaga kurczyć się i rozluźniać mięśnie, w tym te zaangażowane w mechanizm oddychania. Ponadto tego rodzaju żywność wiąże się z działaniem przeciwzapalnym w organizmie.

źródło: mów Doktor Natalia Igoshina

Uwaga! Artykuł ma charakter wyłącznie informacyjny. Uważaj na samoleczenie i zasięgnij porady lekarza!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *