Piołun uprawiany jest jako roślina lecznicza, stosowana głównie przy zaburzeniach trawienia. Jednak ciekawa odmiana, znana jako przyprawa cola lub ziele coli, zaskoczy Cię swoim zupełnie wyjątkowym aromatem i smakiem. Dzięki niemu przygotujesz pyszne letnie napoje i sałatki.
Jest to piołun brotanowy (Artemisia abrotanum), który pochodzi z okolic Morza Śródziemnego. W medycynie ludowej stosowany jest w celu wspomagania trawienia i zwalczania pasożytów jelitowych. Mówi się również, że odstrasza mole odzieżowe z szaf, a także mączliki i mszyce z roślin. Natomiast ziele coli to wyjątkowa odmiana piołunu Brotan, która pochodzi z Izraela i jest interesująca przede wszystkim ze względu na fantastyczny smak i aromat popularnego napoju, coli.
Ziele coli (Artemisia abrotanum var. Maritima)
Krzew o drobnych, liniowych liściach, przypominających nieco koperek, dorasta do wysokości 80-100 cm i można go uprawiać jako część rabaty kwiatowej. Tak jest i jemu też będzie odpowiadać. Latem kwitnie drobnymi, żółtymi kwiatami, ale szczególnie dekoracyjne są delikatne, zielone liście ze srebrzystym odcieniem.
Jak stosować ziele coli
Z młodych pędów, czyli wierzchołkowej części rośliny, można przygotować orzeźwiające, letnie napoje. Ziołu coli brakuje typowej goryczy innych rodzajów piołunu. Będziesz mile zaskoczony smakiem i zapachem coli, nie zdziw się tylko, że napój nie nabierze typowego dla coli koloru. Z drugiej strony nie będzie zawierał żadnych barwników ani nawet kostki cukru. Można jednak z ziela tego przygotować także syrop cola, czego nie obejdzie się bez cukru, a mimo to zachowasz niepowtarzalny smak rośliny nawet w sezonie zimowym.
Inną możliwością przechowania tego zioła na zimę jest suszenie, należy jednak liczyć się z tym, że zapach coli po suszeniu będzie bardzo słaby, olejki eteryczne zawarte w roślinie są bardzo lotne.
Ziele coli możesz wykorzystać także jako nietradycyjny dodatek do sałatek owocowych lub przygotować przy jego pomocy delikatne dressingi i polewy do sałatek warzywnych czy past serowych. Bardzo dobrze sprawdza się również jako dekoracja oraz dodatek do wypieków i nieupieczonych deserów.
Jak uprawiać zioło coli
Piołun ten można uprawiać jako bylinę wieloletnią, bardzo odporną na mróz do -35°C. Rośnie dobrze na stanowiskach słonecznych lub półcienistych, na suchej, przepuszczalnej glebie z wystarczającą ilością składników odżywczych.
Zioło coli z powodzeniem można uprawiać w przenośnych pojemnikach na balkonach i tarasach. Na zimę przykryj pojemnik włókniną, aby korzenie rośliny nie zamarzły tak bardzo.