Brak witaminy D i wapnia może być przyczyną utraty masy kostnej.
Podkreślił to Departament Promocji Zdrowia i Edukacji Zdrowotnej Słowackiego Urzędu Zdrowia Publicznego. Według niego wapń i witamina D są wspólnie odpowiedzialne za mocne i zdrowe kości. Apeluje zatem o ich wystarczającą podaż.
Dla dorosłych zaleca się dzienną dawkę wapnia wynoszącą 1000 do 1200 miligramów. „Zazwyczaj odpowiednio skomponowaną dietą można zapewnić organizmowi odpowiednią podaż wapnia. Pokarmy bogate w wapń to mleko i jego przetwory, ryby, mak, orzechy, soja, niektóre wody mineralne oraz dużo warzyw i owoców” – twierdzą eksperci.
Według nich zalecana dzienna dawka witaminy D dla osób dorosłych wynosi od 800 do 1000 IU. „Witamina D jest niezbędna do sprawnego wchłaniania i wykorzystania wapnia w organizmie, a co za tym idzie do prawidłowej budowy kości. Bez niego kości osłabiają się pomimo wystarczającego spożycia samego wapnia” – wyjaśniają. Źródłem witaminy D jest na przykład odpowiednie przebywanie na słońcu lub jedzenie ryb.
Zdaniem oddziału już we wczesnym dzieciństwie należy zwrócić uwagę na wsparcie kości. „Im więcej masy kostnej uzyska dana osoba przed ukończeniem 30. roku życia, tym mniejsze jest prawdopodobieństwo, że na przestrzeni lat zmierzy się z osteoporozą i jej konsekwencjami” – wyjaśnił.
W ramach profilaktyki zaleca m.in. aktywność fizyczną odpowiednią do wieku czy stanu zdrowia. „Najlepsze są chodzenie, które zwiększa gęstość kości, oraz pływanie, ponieważ zwiększa masę mięśniową i poprawia koordynację mięśni, co zmniejsza ryzyko upadków i kontuzji” – dodał. Zaleca także ograniczenie picia kawy i alkoholu oraz niespożywanie nadmiernych ilości mięsa, soli i cukru. „Utrzymuj optymalną masę ciała. Niska masa ciała, czyli niedożywienie (BMI < 18,5), jest czynnikiem ryzyka rozwoju osteoporozy” – dodał.