Alert dotyczący białego chleba: co odkryli w składnikach

Pojawia się ostrzeżenie dotyczące białego chleba na tacy: to, co odkryto w składnikach, sprawi, że przestaniesz chcieć go kupić.

Chleb to potrawa równie prosta, jak popularna w naszych kuchniach. Wiąże się to z różnymi korzyściami dla organizmu i pomimo fałszywych mitów krążących wokół tej żywności, nie grozi ona w żadnym wypadku wpływem na naszą dietę – o ile nie przesadzimy z jej spożyciem, jak ze wszystkim innym. Wiele osób woli kupować chleb pakowanyponieważ jest bardziej praktyczny niż świeży. Najwyraźniej nie byłaby to jednak dobra decyzja.

Często wskazywana jest jako żywność powodująca otyłość i niekorzystna dla sylwetki. W rzeczywistości chleb – oczywiście spożywany z umiarem – stanowi doskonałe źródło węglowodanów, które po spożyciu przekształcają się w glukozę, dostarczając energii mięśniom i mózgowi. Jedzenie również wpływa na uczucie sytości. Wreszcie chleb nie zawiera cholesterolu i dlatego zaleca się jego spożywanie osobom z problemami układu krążenia.

Jest tak wiele odmian: od białego chleba po chleb zbożowy, od chleba pełnoziarnistego po chleb przaśny. Jedzenie można kupić świeże lub pakowane. Ta ostatnia opcja jest zwykle preferowana przez tych, którzy cenią jej wygodę. Jednakże, eksperci ostrzegali wielokrotnie na temat metod jego przygotowania i możliwych zagrożeń dla naszego zdrowia.

Biały chleb, oto dlaczego jego spożywanie jest błędem: eksperci ostrzegają przed szkodliwymi składnikami

W szczególności chleb bochenek jest używany w wielu kuchniach do przygotowania smacznych tostów lub smacznych przekąsek poprzez smarowanie go Nutellą lub dżemem. Jednak otwierając opakowanie, wszyscy zauważylibyśmy wydobywający się z niego zapach, co jest szczególnie denerwujące. Dzieje się tak na skutek użycia alkoholu etylowegodzięki czemu kromki chleba długo pozostają miękkie.

Na szczęście ilość etanolu zaangażowanego w przetwarzanie produktu jest minimalna i nie powoduje zagrożenia dla zdrowia. Jednak zdecydowanie lepszym rozwiązaniem jest zakup świeżego pieczywa i – jeśli masz taką ochotę – opiekanie go na śniadanie lub przygotowanie kanapki.

Ten rodzaj chleba, w rzeczywistości zawiera również słodowaną mąkę jęczmiennączyli słodzik dodawany bezpośrednio do cukrów już obecnych węglowodanów. Podsumowując, choć praktyczniej jest mieć zawsze pod ręką kilka kromek miękkiego chleba, o wiele lepiej dla naszego zdrowia byłoby preferowanie świeżego pieczywa.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *