Porzeczki wzmacniają mechanizmy obronne organizmu i regulują trawienie: Jednak w jednym przypadku mogą powodować problemy

Porzeczki wzmacniają mechanizmy obronne organizmu, ponieważ zawierają dużo witamin i minerałów. Zawierają także błonnik, który pomaga regulować trawienie. Mają wielostronne korzyści dla całego organizmu, a na korzyści ich spożycia wskazał Regionalny Urząd Zdrowia Publicznego (RÚVZ) Bratysława.

Porzeczki wzmacniają układ odpornościowy i zwalczają wirusy i bakterie

Porzeczki są bogate w kwasy tłuszczowe omega 3, zawierają witaminę C, rutynę, beta-karoten, kryptoksantynę, zeaksantynę, a także są bogate w wapń, magnez i mangan. „Wysoka zawartość witaminy C, karotenoidów, retinolu, wapnia, żelaza i innych niezbędnych składników odżywczych sprawia, że ​​porzeczki są odpowiednim owocem wzmacniającym naszą odporność”. Wyjaśniła Zuzana Klinčáková, kierownik wydziału wsparcia zdrowotnego i edukacji zdrowotnej w RÚVZ.

Porzeczki pomagają także w walce z infekcjami wirusowymi i bakteryjnymi oraz działają moczopędnie, dzięki czemu oczyszczają organizm ze szkodliwych substancji. „Właściwości przeciwzapalne, przeciwbakteryjne i przeciwutleniające czarnej porzeczki mogą pomóc w walce z wieloma chorobami skóry. Dlatego olejek z czarnej porzeczki stosuje się w leczeniu egzemy, łuszczycy i atopowego zapalenia skóry.” dodał RÚVZ.

Inne korzyści wynikające ze spożywania porzeczek obejmują wspieranie zdrowia mózgu, spowalnianie krzepnięcia krwi, pomoc pacjentom cierpiącym na astmę, zapobieganie wystąpieniu jaskry, pomaganie w obniżeniu ciśnienia krwi, a nawet wspomaganie utraty wagi.

Organ zwrócił jednak uwagę, że wysoka zawartość witaminy C w porzeczkach może powodować problemy u osób, które:

  • problemy żołądkowe
  • cierpisz na choroby żołądka, takie jak zapalenie błony śluzowej żołądka, refluks lub nadkwaśność,
  • nie są również odpowiednie dla alergików.

Jaka jest różnica między rodzajami porzeczek?

Pod względem właściwości odżywczych ilość składników odżywczych w poszczególnych rodzajach porzeczek nie różni się znacząco. Są źródłem podobnych składników odżywczych o nieco innych wartościach. Niemniej jednak wiadomo, że czarne porzeczki zawierają więcej witaminy C i A niż białe i czerwone porzeczki.

Porzeczki białe i czerwone są również bogatsze w błonnik i mają mniej kalorii niż porzeczki czarne. Wszystkie porzeczki charakteryzują się wysoką zawartością przeciwutleniaczy, dzięki czemu działają zapobiegawczo przeciwko rozwojowi chorób przewlekłych. Zawartość cukru w ​​porzeczkach wynosi około 7,37 grama na 100 gramów owoców. Jest to jednak fruktoza, która ma niższy indeks glikemiczny niż glukoza.

Śledź naszego Facebooka

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *