Kiedy myślimy o sałatce warzywnej, większość z nas myśli o pokrojonych kawałkach ogórka, pomidora lub warzyw liściastych, przez co szybko czujemy się głodni. Można to jednak zrobić także w zupełnie inny sposób. Dowodem jest dzisiejszy fotoprzepis, który napełni Was i sprawi, że będziecie głodni kolejnej porcji.
Potrzebujemy
- 270 g piersi z kurczaka
- 250 g sałatki jarzynowej (mix)
- 150 g kukurydzy
- 70 g pomidorków koktajlowych
- 50 g chipsów tortilla
- 40 g papryczek jalapeno
- 1 czerwona cebula
- sos chipotle
- mielony czarny pieprz
- czerwony mielony pieprz
- tymianek
- sól
- trochę oleju
Procedura
Oprócz wspaniałego smaku, przepis ten jest szybki i łatwy w przygotowaniu. Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy na mniejsze kawałki.
Rozgrzej olej na patelni. Dodaj do tego piersi z kurczaka i dopraw je solą oraz pozostałymi przyprawami na patelni.
Podczas gdy pierś z kurczaka się piecze, przygotujemy sałatkę warzywną. Nie zapomnijmy również posiekać cebuli.
Do sałatki dodaj kukurydzę i pomidorki koktajlowe. Papryczki jalapeno pokroić na małe kawałki i posypać resztą. Nawet jeśli nie jesteś fanem pikantnych rzeczy, zaufaj nam, że papryczki jalapeño stanowią integralną część tego przepisu i to w przyzwoitym stopniu. Bez nich to po prostu nie to samo.
Na koniec mieszamy smażoną pierś z kurczaka i sos chipotle, który nada sałatce fantastycznego smaku.
Wyimaginowaną wisienką na torcie są jednak pokruszone chipsy tortilla. Smacznego!
Śledź nas także na portalach społecznościowych