Dlaczego wino passito tak się nazywa? Jak się go otrzymuje i jak się go łączy? Na te pytania odpowiadamy w przewodniku po winach deserowych.
We Włoszech produkcja wina to jest prawdziwy doskonałość. Oprócz tego, że jest elementem tożsamości, jest ważnym sektorem naszej gospodarki, który przyczynia się do eksportu naszych produktów za granicę.
Dość powiedzieć, że najnowsze szacunki sięgające roku 2022 mówią o produkcji niemal 44 miliony hektolitrówtheustępując jedynie Francji (która zamiast tego wynosi około 46 milionów). Wśród wielu win, jakie można uzyskać z naszych winorośli (białych, czerwonych, różowych, niemusujących, musujących), nie możemy nie zaliczyć win wina deserowe.
Wina te wzięły swoją nazwę od faktu, że są otrzymywane poprzez użycie suszone winogrona. Które charakteryzują się niemal całkowitym brakiem wody i w konsekwencji a wysoka zawartość cukru. Z kolei stężenie cukru pozwala na osiągnięcie zawartości alkoholu w fazie fermentacji, która jest średnio wyższa niż w normalnych winach.
Wina Passito: co warto wiedzieć o tych słodkich winach?
Z tego powodu wina słodkie definiuje się jako wina słodkie, podobnie jak wina likierowe, które jednak różnią się od tych pierwszych inną metodą produkcji. Ponadto nie wszystkie odmiany winogron nadają się do produkcji passito i il MuskatTo Zibibbo, Brachetto i Malwazja z pewnością są głównymi.
Suszenie winogron może przebiegać na dwa sposoby: o bezpośrednio na rośliniewięc na świeżym powietrzu. Lub po zwykłych zbiorach, na półkach lub stojakach zamknięte środowiskaw kontrolowanej temperaturze i wilgotności. Po osiągnięciu pożądanego poziomu suszenia winogrona są wyciskane w celu wydobycia soku.
Od musieć jest bardzo skoncentrowany i słodki, fermentacja może być wolniejsza i trudniejsza. Co więcej, fermentację można zatrzymać przed przekształceniem całego cukru w alkohol, pozostawiając w ten sposób pozostałość cukru, która nada typową słodycz winu passito.
Właśnie ze względu na te cechy organoleptyczne degustacja passito wymaga pewnych środków ostrożności. Przede wszystkim temperatura idealny dla biały jest z 10 lub 12natomiast dla i czerwony dojdziesz do 14-16. Stosuje się wówczas małe szklanki, gdyż ze względu na zawartość cukru jedna wystarczy mała ilość z passito.
Idealne połączenie win passito sery bardzo dojrzałe lub pleśniowez wytrawnymi słodyczami lub al czekolada ciemna (również czyste i najlepiej zawierające co najmniej 70% kakao), z owoc wytrawne lub świeże, lub z foie gras, aby uzyskać bardziej eleganckie połączenie.