Czy chcesz zrobić sos z małży szefa kuchni? W takim razie musisz poznać sztuczki gwiazdorskiego szefa kuchni, takiego jak Bruno Barbieri.
Kto nie lubi spaghetti – lub scialatielli – z dobrym sosem z małży? To jedno z najbardziej kultowych dań nie tylko Neapolu, ale całych Włoch. Jedno z tych dań, którego nie mogą powstrzymać turyści przyjeżdżający do naszego kraju i które my, Włosi, też tak lubimy.
Na pierwszy rzut oka przygotowanie sosu z małży wydaje się bardzo proste. Ale to właśnie najprostsze przepisy okazują się najbardziej podstępne, ponieważ przy niewielkiej liczbie składników nawet najmniejszy błąd jest natychmiast zauważalny na podniebieniu. Aby uniknąć błędów i przynieść na stół danie gwiazdy kuchni, jest tylko jedno rozwiązanie: poproś o radę prawdziwą gwiazdę kuchni!
A kto jest lepszy od Bruno Barbieri, który ma tyle gwiazdek Micheline? Słynny sędzia Masterchef – jedyny obecny od pierwszej edycji – ujawnił sekrety przygotowania doskonałego sosu z małżyw sposób robotniczy. Jeśli zastosujesz się do jego rad, nawet w październiku będąc w mieście, poczujesz się jak nad morzem.
Sos małżowy: sekrety szefa kuchni Barbieri
Kto lepiej niż wielokrotnie nagradzany szef kuchni może nas nauczyć, jak przygotować sos do perfekcji? Szef kuchni Bruno Barbieri zdradził dwa bardzo ważne sekrety sukcesu tej pozornie prostej przyprawy, która jednak – nikt nie wie dlaczego – nigdy nie wychodzi tak, jak byśmy sobie tego życzyli. Dzięki jego sztuczkom sukces jest gwarantowany!
Czy za każdym razem, gdy robisz sos z małży, wychodzi on tak samo jak ten, który jadłeś tego lata na plaży? Nie chodzi tylko o inną atmosferę: może rzeczywiście robisz coś złego. Szef kuchni zaleca przede wszystkim dokładne oczyszczenie małży, niezbędnych do przygotowania sosu.
Małży lub małży nie wolno nigdy czyścić w słodkiej wodzie, lecz zawsze i wyłącznie w słonej wodzie. W rzeczywistości te mięczaki są przyzwyczajone do słonej wody, jeśli przepłuczemy je słodką wodą, natychmiast umrą. Dlatego należy zagotować 1 litr wody z 28 g grubej soli, ostudzić, a następnie zanurzyć w nim nasze małże i pozostawić je na noc do wypłukania.
Aby sprawdzić, czy małże są czyste, należy je wrzucić do zlewu: jeśli opadną i pozostaną zamknięte, oznacza to, że są czyste, jeśli jednak źle się otwierają i wydają dziwny dźwięk, oznacza to, że nie są dokładnie oczyszczone i nadal są zabrudzone piaskiem.
Tak, po dokładnym wypłukaniu ich zimną wodąwrzucić je na patelnię z oliwą z pierwszego tłoczenia, ząbkiem smażonego czosnku i natką pietruszki. Gdy oliwa będzie bardzo gorąca, dodaj dobre białe wino i kroplę zimnej wody z kranu, aby zrekompensować słoną wodę wydzielaną przez małże. W razie potrzeby można dodać świeże pomidorki koktajlowe i trochę chilli. Spaghetti lub scialatielli doskonale komponują się z tym sosem. Ciesz się posiłkiem!