Dzięki babcinemu trikowi uda nam się sprawić, że cebula będzie bardziej strawna, a to podstawowy składnik, który często okazuje się twardym orzechem do zgryzienia dla żołądka.
Gotowana czy surowa, cebula jest kluczowym składnikiem naszej tradycji kulinarnej. Niekwestionowana królowa smażenia, cebula, jest klasycznym przykładem kiepskiego składnika o nieskończonej wszechstronności, który może wzbogacić wiele potraw. Znany i stosowany od czasów starożytnych, cebula jest również bogata w korzystne właściwości.
Charakter tej cebuli jest dobrze znany: ostry aromat i mocny smak charakteryzują cebulę, która jednak czasami, oprócz wywoływania płaczu z powodu siarkowodoru wydzielającego się podczas krojenia, może również powodować dość ciężki w momencie trawienia. Nie przebierając w słowach, dla niektórych cebula może zamienić się w małą „cegłę”, która ciąży na brzuchu.
Krótko mówiąc, są tacy, którzy po prostu nie trawią cebuli. Dobra wiadomość jest taka, że dzięki jednemu z wielu trików naszych babć jest to możliwe sprawiają, że ten niezastąpiony składnik jest bardziej strawny naszej domowej kuchni.
Babciny trik na trawienie cebuli
Cebula jest niesamowita ale może powodować problemy z trawieniem i sprawić, że nasze noce będą koszmarami. Często jednak winne są nieprzespane noce i słabe trawienie tu nie chodzi o samą cebulęale w sposobie przygotowania, ilości, a nawet szybkości, z jaką spożyliśmy nasz posiłek.
Przede wszystkim pamiętajmy, że nawet przy jedzeniu obowiązuje zasada, że pośpiech nie jest dobrym doradcą, wręcz przeciwnie. Z tego powodu zawsze lepiej jest spożywać potrawy na spokojnie, bez rzucania się na talerz z żarłoczną łapczywością. Posiłek należy spożywać powoli. Oprócz tej ogólnej porady, przygotowanie cebuli może również pomóc nam lepiej ją strawić.
Jak już wspomnieliśmy, cebula może okazać się nieprzyjemną obieraczką, nie tylko dla oczu, ale także dla żołądka. Co możemy zrobić, żeby był bardziej strawny? Możemy skorzystać z. Jak udusić w mlekuNa przykład. Lub pokroić i namoczyć w pojemniku z zimną wodą. Pamiętajmy, aby przynajmniej kilkukrotnie zmieniać wodę przed użyciem jej do przygotowania naszego dania.
Alternatywnie możemy zastąpić zimną wodę do namaczania taką roztwór ciepłej wody i białego octu winnegozawsze ma fundamentalne znaczenie, jeśli chodzi o gotowanie świeżej cebuli. Lepsza w rzeczywistości unikaj używania starej lub porośniętej cebuli. Świeża, jędrna i pachnąca cebula będzie miała nie tylko delikatniejszy smak, ale także ułatwi trawienie dzięki większej zawartości enzymów.