Jest strasznie gorąco i nie chce się spędzać dużo czasu przy garnkach, ale przynajmniej jeden posiłek dziennie trzeba przygotować. Jeśli taka jest Twoja rzeczywistość, postaw na naszą wskazówkę. Zupa cukiniowo-brokułowa zadowoli całą rodzinę, a najlepiej smakuje z jednym konkretnym rodzajem sera. Jest tak gęsty i sycący, że nawet drugie danie. Podawaj z kawałkiem chleba, a przekonasz się, że naprawdę nie będziesz głodny.
Potrzebujemy
- 2 łyżki masła
- 1 średnia cebula, pokrojona w kostkę
- 2 zmiażdżone ząbki czosnku
- 700 ml bulionu warzywnego
- 1 duża główka brokułów, podzielona na różyczki
- 2 średniej wielkości cukinie, pokrojone w kostkę
- 1 starta marchewka
- ½ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki suszonego tymianku
- ½ łyżeczki mielonej słodkiej papryki
- ¼ łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
- 230 g dojrzałego sera Cheddar
- 250 ml mleka
Procedura
- W rondlu rozpuść masło, dodaj cebulę i smaż przez około 3 do 4 minut, aż zacznie się rumienić. Następnie dodaj czosnek i smaż przez kolejne 30 sekund.
- Następnie dodać cukinię, brokuły, marchewkę, bulion, sól, tymianek, paprykę i pieprz. Dobrze wymieszaj. Doprowadzić do wrzenia, przykryć i gotować około 12 minut, aż brokuły będą miękkie.
- Wyjmij z kuchenki, odstaw na minutę, a następnie wymieszaj blenderem zanurzeniowym.
- Włóż zupę z powrotem do pieca i podgrzej ją na umiarkowanym ogniu. Dodać mleko i garść startego sera. Dodajemy ostrożnie, żeby się nie zważyło.
- Dokładnie wymieszaj i zupa cukiniowo-brokułowa gotowa. Podajemy na ciepło.
Śledź naszego Facebooka