Dzisiejszy przepis: Zupa cukiniowo-brokułowa to hit lata – najlepiej smakuje z tym serkiem

Jest strasznie gorąco i nie chce się spędzać dużo czasu przy garnkach, ale przynajmniej jeden posiłek dziennie trzeba przygotować. Jeśli taka jest Twoja rzeczywistość, postaw na naszą wskazówkę. Zupa cukiniowo-brokułowa zadowoli całą rodzinę, a najlepiej smakuje z jednym konkretnym rodzajem sera. Jest tak gęsty i sycący, że nawet drugie danie. Podawaj z kawałkiem chleba, a przekonasz się, że naprawdę nie będziesz głodny.

Potrzebujemy

  • 2 łyżki masła
  • 1 średnia cebula, pokrojona w kostkę
  • 2 zmiażdżone ząbki czosnku
  • 700 ml bulionu warzywnego
  • 1 duża główka brokułów, podzielona na różyczki
  • 2 średniej wielkości cukinie, pokrojone w kostkę
  • 1 starta marchewka
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki suszonego tymianku
  • ½ łyżeczki mielonej słodkiej papryki
  • ¼ łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
  • 230 g dojrzałego sera Cheddar
  • 250 ml mleka

Procedura

  1. W rondlu rozpuść masło, dodaj cebulę i smaż przez około 3 do 4 minut, aż zacznie się rumienić. Następnie dodaj czosnek i smaż przez kolejne 30 sekund.
  2. Następnie dodać cukinię, brokuły, marchewkę, bulion, sól, tymianek, paprykę i pieprz. Dobrze wymieszaj. Doprowadzić do wrzenia, przykryć i gotować około 12 minut, aż brokuły będą miękkie.
  3. Wyjmij z kuchenki, odstaw na minutę, a następnie wymieszaj blenderem zanurzeniowym.
  4. Włóż zupę z powrotem do pieca i podgrzej ją na umiarkowanym ogniu. Dodać mleko i garść startego sera. Dodajemy ostrożnie, żeby się nie zważyło.
  5. Dokładnie wymieszaj i zupa cukiniowo-brokułowa gotowa. Podajemy na ciepło.

Śledź naszego Facebooka

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *